Barnläkaren: Så hanterar du sommarens bett och stick

Sommarvärmen är här och ungarna springer ut med bara ben och bara fötter. Men med värmen kommer också fästingarna, myggen, getingarna och huggormarna ... Bett och stick kan förstöra den bästa sommarlovsdagen. Så här undviker du dem.

Maria Lundgren är överläkare på barnakuten på Akademiska sjukhuset. Varje sommar får hon in barn som råkat ut för både bett och stick. Mycket kan man göra själv som förälder för att förebygga så att det inte blir en allvarlig incident.

Maria Lundgren är överläkare på barnakuten på Akademiska sjukhuset. Varje sommar får hon in barn som råkat ut för både bett och stick. Mycket kan man göra själv som förälder för att förebygga så att det inte blir en allvarlig incident.

Foto: Adam Wrafter

Familj2022-05-21 12:00

Vi en förhållandevis snäll natur i Sverige, myggorna sticks men sprider inga farliga sjukdomar och den enda orm vi behöver se upp med är huggormen. Fästingarna är besvärliga och kan sprida allvarliga sjukdomar, men nytt från i år är att alla barn i åldern 3–18 i Uppsala län får gratis vaccin.

– Vi mår bra av att vara ute i naturen, det är den bästa platsen för barn att leka och träna sin motorik. Om man har lite koll på de mer eller mindre allvarliga sommarfarorna behöver man inte vara rädd och kan njuta mer, säger Maria Lundgren, som är överläkare på Akademiska sjukhusets barnakut. 

Fästingar 

– Bettet i sig är inte farligt. Däremot sprider fästingar sjukdomar, både TBE och borrelia. TBE är en virussjukdom som kan man kan bli väldigt sjuk av. Tillbringar man sommaren i vår region bör man vaccinera sig. 

Mot borrelia finns inget vaccin, men antibiotika hjälper. Att upptäcka att man har borrelia kan vara lurigt, men ett tydligt tecken är den tydliga röda ringen som uppstår kring bettet. Man kan också få huvudvärk, feber och ont i leder och muskler. Ofta har man borrelia utan att märka det, och den läker ut av sig själv. 

Man kan skydda sig genom att ha skor och strumpor och långbyxor när man går i högt gräs. 

– Borrelia smittar efter ett tag, till skillnad från TBE som smittar direkt vid själva bettet, så det är viktigt att ta bort fästingen så fort man ser den. Titta igenom barnen varje dag och ta bort fästingen med en pincett och gör rent. 

Getingar 

Getingstick är generellt inte farliga, men är barnet stucket kring andningsvägarna är det klokt att söka vård. 

– Samma sak om man är allergisk. Annars gäller samma sak som med myggbett – smörj med kylbalsam eller hydrokortison för att lindra klådan. Getingstick är inte extra farliga för spädbarn, utan allt beror på var sticket sitter och hur många stick barnet fått, säger Maria Lundgren. 

Myggor 

– Myggbett är besvärliga men inte farliga, än så länge kan de inte sprida några farliga sjukdomar i Sverige. 

I början av sommaren får barn ofta stora myggbett som svullnar upp. 

– Det finns många teorier kring varför, eventuellt är det en viss typ av mygg som är aktiv då. 

Har barnet många bett och är mycket svullen finns antihistamin receptfritt på Apoteket. Man kan även stryka på en mild kortisonsalva. 

– Blir betten infekterade och barnet får feber ska ni ta er till sjukhus. 

Det är svårt att skydda sig mot mygg, och när det gäller vårt område är de extra besvärliga i Norduppland. 

– Tyvärr finns inget myggmedel för små barn, skydda dem med myggnät och kläder. 

Huggormar 

I Sverige har vi bara en sorts orm som skulle kunna vara farlig och det är huggormen. Misstänker du att ditt barn blivit ormbiten så sök vård. Det senaste dödsfallet på grund av huggorm i Sverige skedde år 2000, tack vare att de flesta sjukhus har snabb tillgång på huggormsserum. 

– Det kan vara svårt att se om man blivit biten, det är inte alltid man ser de klassiska två hålen efter tänderna. Men om foten eller benet är svullet och gör ont och man misstänker ett bett ska man ta sig till sjukhuset. Huggormsbett kan vara farligt, men inte alltid.                                                                          

Fler sommarfaror

Varje sommar kommer barn som råkat ut för följande in till akuten: 

• Drunkning. Barn drunknar snabbt och tyst. Ha alltid uppsikt över ditt barn i närheten av vatten, även en plaskpool. Större simkunniga barn ska aldrig bada ensamma. 

• Grillning. Lämna aldrig en tänd grill eller tändvätska utan uppsikt. 

• Hjälm. Se till att ditt barn använder cykelhjälm.

• Solskador och solsting. Det bästa skyddet är skugga, hatt och kläder. Smörj rikligt med solskyddskräm med hög faktor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!