I mars i år flyttade Pia hem till Sverige. I samma veva fick hon nytt jobb och blev sambo. Men barn, nej, inte nu.
– Det känns som att allt i mitt liv är nytt, att skaffa barn känns inte aktuellt just nu. Jag och min sambo har varit ihop ett knappt år, säger Pia, 31 år.
Dagen innan hon pratar med UNT låg hon inne på Carl von Linnékliniken i drygt två timmar. Läkaren hämtade ut ett antal ägg från hennes äggstockar, så kallad follikelpunktion. Läkaren sticker med en nål genom slidväggen in i äggblåsorna och suger ut innehållet. Äggen läggs sedan ned i kvävefyllda tankar i ett särskilt rum på kliniken som håller minus 196 grader. Där kan de ligga i flera år.
Redan för flera år sedan började Pia att tänka på att frysa ner sina ägg. Hon hade länge varit singel, ville fortsätta sin karriär som advokat och tyckte om att resa.
– Att plocka ut ägg är lite som en livförsäkring. Det kanske låter konstigt, men jag har en syssling i USA och hon kom in klimakteriet för tidigt, när hon var 37. Min förhoppning är att jag inte ska behöva använda äggen, men jag vill gärna ha två, tre barn och oundvikligen närmar jag mig 40 år. Jag vet att äggens kvalitet går ner kraftigt när man är runt 35 år så det kan bli tajt för mig och jag är inte redo för barn än, säger hon.
Thomas Brodin är läkare och verksamhetschef på Linnékliniken. Han poängterar flera gånger under intervjun att det inte är säkert att nedfrusna ägg blir befruktade när kvinnan väl bestämmer sig för att återplacera dem för att få barn.
– Det är viktigt att förstå att det inte finns några garantier för att det blir ett barn även om det är en möjlighet. Det kommer att finnas kvinnor som går igenom behandling, men som kommer ut ur den med besvikelse, säger han.
Åldern på en för övrigt frisk kvinna är avgörande för om äggen är av bra kvalitet eller inte. Det är därför större chans att äggen är bra om man fryser dem innan 35 års ålder.
År 2016 började Carl von Linnékliniken med äggfrysningsbehandlingar. Sedan dess har antalet behandlingar fördubblats varje år fram till år 2020, då började det att plana ut. Som flest var det 142 behandlingar år 2021, under 2022 har hittills 129 behandlingar gjorts. Men det går inte att förutse chansen till barn efter att äggen använts. Få har till i dag återkommit, men kliniken har flera graviditeter med sådan behandling.
Priset på behandlingarna gör att långt ifrån alla har ekonomisk möjlighet till att frysa ner sina ägg. På Linnékliniken har man intrycket att det kommer flest högutbildade kvinnor med högre inkomst.
Snittåldern för när en kvinna plockar ut ägg för frysning ligger på 35–36 år. Efter den åldern går kvaliteten på äggen successivt neråt, men nedgången börjar redan vid 30.
Thomas Brodin ser inga etiska problem med att återföra unga ägg i en äldre kvinnas kropp.
– Nej, jag kan inte se det. Men det finns förstås nackdelar. Med stigande ålder sker en väsentlig riskökning med en graviditet. Risken för till exempel preeklampsi, havandeskapsförgiftning, blir större. Liksom belastningen på cirkulation och njurar. Därför har man en relativ åldersgräns på cirka 45 år för återföring. Kvinnan bör även göra en prövning ur barnets perspektiv, barnet får en äldre mamma, säger han.
Eva-Lena Stensson, sjuksköterska, visar hormonsprutorna som kvinnorna måste ge sig själva innan äggen kan plockas ut. Kvinnorna får prova att sticka sig själva på kliniken så de vet hur de ska göra hemma när det är dags.
– Vi går igenom allt under ett besök här på kliniken. Sedan börjar de med de hormonstimulerande sprutorna på nästa mens första dag. Ibland är en partner med den dagen då det är dags att plocka ut äggen. Kvinnan får lugnande medicin, smärtlindring och lokalbedövning så det är bra att ha med sig någon som kan köra hem, säger Eva-Lena Stensson.
Själva ingreppet tar omkring 15 minuter. Ibland går det inte att ta ut tillräckligt många ägg, då behövs en andra behandling, kanske en tredje. En del ägg går helt enkelt förlorade, då de kanske inte klarar upptiningen.
Tillbaka till Pia. Hon upplevde en biologisk stress och var rädd att inte hinna få barn.
– Nu slipper jag stressen. Rent biologiskt sett blir det svårare att få barn ju äldre jag blir. Stress som man också hört gör det svårare att bli gravid överhuvudtaget. Jag vill ha barn, men inte nu, säger hon.