”Aldrig för sent börja studera”

Han har tre högskoleexamina. Alfonso Marin är 70 år och tog i juni en magisterexamen i filosofi vid Uppsala universitet. Han tycker att fler äldre borde ta chansen att studera.

10 november 2018 06:00

– Det är aldrig för sent att börja studera, säger Alfonso Marin och visar upp examensdiplomet.

Det kan låta som en klyscha men han ser många fördelar med att studera när man är äldre.

– När jag var ung studerade jag för att få ett yrke, nu gör jag det för min egen skull, det är fantastiskt.

I juni fick han sin tredje högskoleexamen, en magisterexamen i filosofi. Under två år har han studerat praktisk filosofi på Uppsala universitet. Ämnet handlar om moral och etik och all litteratur och undervisning var på engelska.

– Det var en speciell känsla, att vara äldre. De flesta andra studenter var 30–40 år yngre än mig, men det kändes bra ändå.

Men så har han också vana av universitetsvärlden från två tidigare examina och har lärt sig hur han ska strukturera studierna.

Medan vi sitter och pratar i vardagsrummet är vi iakttagna av ett stort antal ugglor. Prydnadsugglor i glas, trä, metall i olika färger och former. Han har ett uggleskåp i trä, där en stor del av dem står. Alfonso Marin har samlat på prydnadsugglor sedan 70-talet.

– Ugglor är en symbol för filosofi och vishet. Jag har alltid tyckt om dem.

I sin samling har han över 300 stycken.

– Jag köper dem sällan men får dem i gåvor av vänner och familj.

Alfonso Marin är född i Colombia och träffade sin svenska fru Kerstin i tjugoårsåldern när hon var i Colombia som SIDA-stipendiat. Han kom till Sverige första gången 1971 och lärde sig svenska över en sommar. Efter en resa tillbaka till Colombia på två år och att första dottern fötts, bestämde sig paret för att återvända och bosätta sig i Sverige.

– Vi hade redan startat ett hem här så det kändes mest rätt.

Han började studera ekonomi på Uppsala universitet och tog en kandidatexamen i januari 1976. Efter examen fick han jobb på Länsstyrelsen och sedan på kommunen med personalrekrytering. På det följde några år som studiestödsekonom på CSN. I fyrtioårsåldern upplevde han att det var dags för ett karriärbyte.

– Jag tänkte att fortsätter jag så här förblir jag en stadsbyråkrat och det ville jag inte.

I stället började han studera på IHR, Institutet för högre reklam- och kommunikationsutbildning vid Stockholms universitet och tog examen i slutet av 80-talet, som ledde till ett jobb på UNT:s marknadsavdelning. Där trivdes han bra och blev kvar i 25 år tills han vid 67 gick i pension.

Sedan valde han att bli student igen, för att berika sig själv. Vid fyllda 70 tog han en magisterexamen i filosofi vid Uppsala universitet.

– Det här är det ämne jag har älskat mest. Hela mitt liv har jag varit intresserad av filosofi och nu tyckte jag att jag kunde unna mig att studera det.

Intresset för filosofi väcktes i tonåren under gymnasietiden. Alfonso Marin växte upp i Colombia som katolik och utbildades i privata katolska skolor där lärarna var präster och munkar.

– De hade ett släktskap med filosofin.

För Alfonso Marin ger filosofin en känsla av att vara närvarande i världen.

– Många människor reflekterar inte över vilka de är, var de befinner sig eller vart de är på väg. Filosofi handlar om att vara engagerad i sin omvärld och inte bara i sig själv.

De tankarna blev en naturlig övergång för honom att börja engagera sig politiskt. Han har varit engagerad i Kristdemokraterna under två mandatperioder. 2006 till 2014 har han suttit i kommunfullmäktige i Uppsala samt i olika nämnder, bland annat kulturnämnden och fastighetsnämnden. Nu är han vice ordförande i styrelsen för Bror Hjortstiftelsen, som också är ett politiskt uppdrag.

Att han har lyckats hålla många bollar i luften samtidigt och klarat av att ta tre högskoleexamina tror han beror på god självdisciplin.

– Jag gillar att fullborda saker och har lätt för att koncentrera mig. Jag kan ägna timmar åt att läsa och skriva.

Samtidigt är motion viktigt för honom. Det är lika självklart som att äta och sova. Han tränar fem dagar i veckan.

– Jag kör mycket bålträning hemma och spinning på gymmet. Jag gillar att cykla också och på landet kör jag mountainbike.

Camilla Pålsson

Alfonso Marin

Bor: Lägenhet i centrala Uppsala

Familj: Frun Kerstin, tre döttrar och sju barnbarn

Ålder: 70

Aktuell: Magisterexamen i praktisk filosofi vid Uppsala universitet.

Motto i livet: ”Var glad och positiv men förberedd på tråkiga överraskningar”. – Det är viktigt att vara insiktsfull och realist, säger Alfonso Marin.

Som person beskriver han sig som: Dynamisk, tänkande och disciplinerad.

Intressen: Filosofi och träffa barnbarnen

Examen: Kandidatexamen i ekonomi, januari 1976, Uppsala universitet, Högskoleexamen i reklam och kommunikation, augusti 1989, Stockholms universitet, Magisterexamen i filosofi, juni 2018, Uppsala universitet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!