"40 är ingen katastrof"

Rädsla för döden och det okända finns i nästan alla kulturer. Ett vanligt tema är att döda återvänder. I fornnordisk mytologi finns draugen och från Haiti kommer ursprungligen myten om zombier, levande döda. De har under åren förändrats till att bli ett monster, kopplat till apokalyps och undergång. Herman Geijer har fördjupat sig i ämnet, och har några motgift.

28 november 2018 06:00

Herman Geijer växte upp i Säva, gick gymnasiet i Enköping och tillbringade sedan drygt tio år i Uppsala, där han studerade lite allt möjligt på universitetet (bland annat nio a-kurser). Utöver studierna arbetade han i garderoben på Carolina Rediviva. Sin titel ”zombieöverlevnadsexpert” fick han av svenska tv-kanalen MTV år 2012.

- Det var ett program som hette Death Valley. Jag tyckte det var en ganska rolig beskrivning av vad jag håller på med, så jag behöll titeln.

Hermans intresse för zombier tog fart på allvar när han startade en kurs på ABF i att överleva zombieapokalypsen. Nästan 200 personer anmälde sig och han kände sig tvingad att lära sig mer. Från början var det monstret zombie som fascinerade men senare upptäckte han att det fanns mer att prata om, berättar han.

- Zombieöverlevnad känns kanske smalt, men när man tittar lite närmare så finns det mycket psykologi, kris- och katastrofbeteende och sociologi i hur människor generellt beter sig i grupp. Det finns föreställningar om hur folk reagerar i katastrofer som vi fått från populärkulturen, att människor börjar plundra och våldta - men det är ovanligt. Generellt beter vi oss bra vid katastrofer. Zombieöverlevnad innebär också allt från att lära sig hur vi klarar existensen med hjälp av campingutrustning till vad myndigheterna har för strategier när det händer saker, bränder och sånt, förklarar Herman Geijer.

Blir inte folk avskräckta av din ”zombie”-titel och tycker du verkar oseriös?

- Jo, det kan nog avskräcka vissa, men öppnar för andra, sådana som annars inte är ett dugg intresserade av beredskap eller krismedvetenhet. Men när jag berättar om verkliga händelser eller hur människor beter sig i faktiska katastrofer så tänker de många gånger ”Jaha, det här var ju spännande. Man kanske skulle skaffa sig lite vatten att ha hemma, eller en vevradio.”

- Jag har förståelse för om man tycker det är tramsigt att blanda in zombier, men jag menar att det är ett pedagogiskt verktyg att man använder populärkultur för att sprida ett budskap. I USA använder motsvarigheten till vårt Smittskyddsinstitut, CDC, zombiebegreppet för att informera om beredskap, berättar Herman Geijer.

Spelar du inte på folks rädsla?

- Jag vill ju inte skrämmas utan berätta hur man kan ta kontroll över en svår situation. Jag menar, om man har en brandövning gör det ju inte folk mer rädda för bränder om man får hantera en brandsläckare. Man känner att ”nu vet jag hur jag ska göra om det händer”. Jag håller just nu på att avsluta en bok för 9-12-åringar, arbetsnamnet är ”Bli en zombieöverlevnadsexpert”. Men där kan jag inte fläska på så mycket med monsterbiten. Också barn blir tryggare om de förstår hur man kan hantera kriser, säger Herman Geijer.

Zombievärlden verkar, trots det osunda i genren, föra en livaktig tillvaro: På TV finns den norska barn-zombie-serien ”Zombie-Lars”, SVT producerar tv-serien ”Zombie” för barn, tv-serien ”The Walking Dead” kör sin nionde säsong och till och med zombie-rom-com-serier har sett dagens ljus. Som om inte det räcker så arrangeras det i flera städer, Uppsala inräknat, jogging-lopp med zombie-tema där man får ”springa, gå och skrika” sig igenom städernas centrala delar.

Zombierna verkar vara här för gott. Det är kanske dags att gå en kurs.

Herman Geijer

Fyller: 40 år

Arbetar som: zombieöverlevnadsexpert, folkbildare, författare

Uppvuxen i: Säva, mellan Enköping och Uppsala

Firar: med bra spelningar (bland annat Slayer som gör sin avskedsturné) och en fest till helgen.

Bor: I Stockholm.

Familj: Partner, två bonusbarn och ett eget barn.

Gör: Föreläser och skriver böcker om zombier och överlevnad, jobbar deltid på ABF som nationell samordnare för musikverksamheten.

Bibliografi: Zombieöverlevnad: Din guide till apokalypsen (2014). Överlev katastrofen: Tolv sätt att förbereda dig (2017)

UNT gratulerar

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marie Westerlund