Precis som på film

Jan-Olov Blomster, 52, hade länge en dröm om att skapa en kopia av Mels drive in från filmen Sista natten med gänget. Och nu är den verklighet, fast i Fjärdhundra, Uppland.

1 augusti 2012 08:09

Filmen såg Jan-Olov Blomster i hemstaden Stockholm år 1975. Då var han 15 år och den gjorde stort intryck på honom liksom på så många andra unga människor över hela världen.

Den handlar om ett gäng ungdomar i Kalifornien en sen kväll sommaren 1962 som just tagit studentexamen. Mels drive in på den uppländska landsbygden är öppen för allmänheten varje onsdagskväll året runt sedan i november 2010. Mer Mels-känsla får man naturligtvis en varm sommarkväll som den här onsdagen då det är 26 grader och vindstilla.

Hit kommer folk i medelåldern som gillar amerikanska bilar och liksom Jan-Olov Blomster minns kultfilmen och vill hålla kvar något av den. Mest handlar det nog om livsstilen filmen gav uttryck för.
– Jag och frugan driver det här stället tillsammans. Inte för att det är lönsamt precis, utan för att det fyller ett behov, säger Jan-Olov Blomster.

Mels drive in är beläget i samhällets industriområde inte långt från skolan. Det står fullt av parkerade amerikanska vrålåk på asfaltplanen. Jan-Olov Blomster köpte fastigheten för sex år sedan. För tre år sedan bosatte han sig med familjen i Fjärdhundra. Han går runt och småpratar med besökarna, ibland rycker han in och organiserar parkeringen. Mitt på byggnaden finns en stor port som står på vid gavel. När man träder in genom den fullbordas drömmen om filmen: En exakt kopia av Mels drive in som blir levande varje onsdagskväll.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!