Anledningen till oron var att företagets gästarbetare satt fast i sina hemländer, i Ukraina och i Litauen på grund av coronaviruset. Sammanlagt har Ulvagubben kontrakterat ett 70-tal utländska gästarbetare varav ett tiotal hann ansluta innan virusets utbrott, och som har hunnit hjälpa till med det förberedande arbetet
Den senaste tiden tycks en del av de hårda restriktionerna börjat släppa i Ukraina, vilket gjort att Ulvagubbens vd Fredrik Hörenius fått nytt hopp om säsongen.
– Under tisdagen anslöt en anställd från Ukraina, så det har börjat öppna sig. Det går nu att ta sig till Vitryssland och därifrån flyga till Arlanda. Det verkar funka bra med tanke på att de har tillstånd att jobba här, säger Fredrik Hörenius som framöver hoppas få in ytterligare ett 20-tal gästarbetare från Ukraina och senare ett 40-tal plockare från Litauen.
Vad betyder det här för er?
– Det är jättebra nyheter. Nu slipper jag bekymmer med att hitta andra och lära upp. De som jag har kontrakterat är proffs på det här.
Varför fungerar det inte med inhemska bärplockare?
– Det är jobbigt att plocka jordgubbar och det är en rätt taskig arbetsmiljö. Är det varma dagar så gäller det att gå upp och börja jobba svintidigt och det kan vara kallt. Det är inte så himla lätt, och ska du tjäna pengar måste du ligga i. Många plockare tjänar riktigt bra hos mig med tanke på att det till stor del är ackordslön. De som kommer hit är villiga att jobba under sådana här förhållanden. De är motiverade för att jobba ihop i princip en hel årslön under ett halvår.
UD avråder från icke nödvändiga resor till alla länder fram till 15 juni 2020, men något förbud finns inte. Utan det är upp till företag och arbetstagare att göra en egen bedömning. Enligt Fredrik Hörenius har företaget vidtaget förebyggande åtgärder.
– Alla som bor och jobbar hos oss har separata rum, men delar på tre kök. Det vi har gjort är att vi har reserverat ett av köken för de som eventuellt är smittade då många kan umgås samtidigt i köken. Så det blir en form av karantän.
Planen är att leverera 300–500 ton jordgubbar till butiker, konsumenter och självplockare. Om allt går som det ska kommer det finnas jordgubbar i butikerna i början av juni.
– Majvädret blir avgörande. Så här långt och går det enligt planen, säger Fredrik Hörenius.