Imint grundades 2007 som en avknoppning från forskning vid Centrum för bildanalys vid Uppsala universitet. I början arbetade de främst mot försvarsindustrin med bland annat spaningsflyg, drönare och övervakning.
Men 2014 bestämde sig Uppsalaföretaget för att slå sig in på en ny marknad och använda sin teknik för videostabilisering till smartphones.
– Vi letade efter intressanta marknader och hittade en öppning. Videofilm i smartphones var ganska skakigt och dåligt på den tiden och vi kände att vi kunde göra det bättre. Det var våghalsigt och väldigt roligt att satsa på en ny marknad och det blev lite do or die men sedan dess har det rullat på, säger Andreas Lifvendahl.
Han tog över som vd 2012 då företaget bestod av två anställda – han själv och en utvecklingschef – och var med när företaget två år senare riktade sig in på den växande smartphone-marknaden.
Imint började använda sin mjukvara, som de kallar för Vidhance, till att stabilisera videofilm i mobiltelefoner.
– Kameran blev en nyckelfunktion i smartphones men i början var det främst för bilder och video glömdes bort lite. Då bestämde vi oss för att bli videoexperter och lyckades etablera oss genom strategiskt och hårt arbete. Samtidigt har det varit en del tur och tajming med sociala medier som fortsatt växa och användare som vill ta bättre videor hela tiden, säger Andreas Lifvendahl.
I dag arbetar de bland annat med Sharp, Huawei och Xiaomi och finns i över 110 miljoner telefoner.
De har hyllats för sin videostabilisering men vägen dit har inte varit spikrak i en bransch som ständigt utvecklas och förändras, särskilt gällande produktion och konsumtion av rörlig bild.
– Det har varit en väldigt rolig och krävande resa. Det är knivskarp konkurrens och vi måste hela tiden ligga i framkant och visa att vi är bäst. Det har dykt upp nya utmaningar längs med vägen men nu har vi byggt upp en bra plattform för att fortsätta växa från, säger Andreas Lifvendahl.
Förutom huvudkontoret i Uppsala med cirka 30 anställda har Imint även medarbetare i bland annat Shanghai, Tokyo och Singapore.
De senaste årens teknikutveckling och mobiltillverkares större fokus på rörlig bild ställer höga krav på Imint om att ständigt förbättra användarens upplevelse av videoinspelning på mobiltelefoner.
– Det har varit en utmaning att växa i rätt takt, i början jagar man sin första kund, sedan andra och efter det tredje. Sedan rullar det på men det gällde för oss att hitta en effektiv organisation som blev skalbar så att vi fortfarande kunde leverera på en hög nivå, göra alla kunder nöjda och skapa ett lönsamt bolag, säger Andreas Lifvendahl.
Efter att etablerat sig på smartphone-marknaden siktar Imint mot nya branscher där de kan använda sin teknik för videostabilisering.
Det handlar bland annat om actionkameror, kameraövervakning och med tiden kanske även marknader som bilindustrin.
– Vi har tagit en fantastisk position och vill fortsätta ha ledartröjan gällande smartphones. Sedan vill vi även ta vår kunskap och teknik till andra marknader som kan växa snabbt och där det finns behov av kamera- och videoförbättring. Det finns potential för att ha kameror i många prylar och det är mycket roligt som händer framöver, säger Andreas Lifvendahl.