Uppsalaföretaget ska konkurrera med Oatly

Marknaden för havremjölk växer i handeln. Nu hoppas Uppsalaföretaget Havredals vinna andelar och bidra till klimatet.

Per-Johan Thörn har grundat Uppsalaföretaget Havredals som nu lanserar en egen havremjölk.

Per-Johan Thörn har grundat Uppsalaföretaget Havredals som nu lanserar en egen havremjölk.

Foto: Havredals/Pressbild

Ekonomi2020-02-06 20:27

Nu lanseras företagets första produkt, havremjölk, i ett flertal Ica-butiker i Uppsala. Till att börja med. På sikt är planen att finnas i hela Uppland och därefter i resten av landet.

– Vi kommer framöver även att släppa fler produkter som havrekött, havregrädde och havreyoghurt och andra typer av hälsosamma alternativ till mejeri och kött, säger Havredals grundare Per-Johan Thörn.

Marknaden för just havremjölk har växt enormt de senaste åren med den uppmärksammade svenska branschjätten Oatly i spetsen.

– Jämfört med konkurrenterna har vi mer fibrer i vår havremjölk, vilket har en kolesterolsänkande effekt. Det är också svenska råvaror, fortsätter Thörn.

Hur ser du på konkurrensen?

– Det är jättebra att det finns fler som också gör ett bra jobb för klimatet. Jag tycker att all konkurrens är bra.

Än så länge sker bara utvecklingen av produkterna i Uppsala, på SLU-drivna Green Innovation Park i Ulleråker. Tillverkning och odling av råvaran sker på annan "hemlig" ort i Mellansverige.

– Vi är för små i dagsläget för att ha egen tillverkning. Men på sikt hoppas vi kunna bygga en egen fabrik i Uppsala och använda lokalt odlad havre, säger Per-Johan Thörn.

Det var för ungefär ett år sedan som entreprenören Per-Johan Thörn började företagsresan.

– Jag har jobbat länge med havre, och det var när jag förstod hur stor påverkan framförallt kött- men även mejeriprodukter har på klimatet som jag bestämde mig att det här vill jag också påverka, säger Thörn.

Karta: Green Innovation Park
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!