Unga lyssnade mer på kända influencers

Att anlita influencers i sociala medier har visat sig fungera mycket bra. Det konstaterar Brottsoffermyndigheten efter kampanjen ”Av fri vilja”.

31 mars 2019 20:00

Bakom den stora kampanjen om den nya sexbrottslagen står kommunikationsbyrån Matador från Uppsala.

Skådespelaren Ellen Bergström, musikern Oskar Linnros och e-sportaren Emil ”HeatoN” Christensen var de tre som valdes ut för att få ut budskapet: "Sex är alltid frivilligt, annars är det ett brott".

– Budskapet var tydligt, enkelt och kortfattat. Målgruppen har lyssnat och tagit till sig budskapet. En framgångsfaktor har varit att vi satsat mycket på att sprida information digitalt, säger Annika Öster, Brottsoffermyndighetens generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Även Matadors företrädare är positivt överraskade. Bland annat har deras filmer visats 4,7 miljoner gånger i november och december 2018. Nyligen kunde resultatet utläsas i en mätning utförd av marknads- och opinionsundersökningsföretaget Kantar Sifo. Målet med kampanjen var att nå 50 procent av landets 18–25-åringar. Resultatet blev 67 procent, eller nästan sju av tio i målgruppen, som nåddes totalt. Bland unga män var siffran som högst.

Trots att kunskapen om den nya sexualbrottslagstiftningen – eller samtyckeslagen som den också kallas – var mycket hög även innan kampanjen startade, så uppger 28 procent att de har fått ny kunskap. 47 procent anser att kampanjen har gjort dem mer positiva till lagstiftningen och 20 procent uppger att kampanjen fått dem att prata mer om sex och samtycke.

– Det är en ovanlig strategi för myndigheter att använda influencers, eftersom myndigheter har höga krav på att budskapet inte ska förmedlas på fel sätt, sa Anna Hellström, projektledare på Matador i en tidigare intervju med UNT.

LÄS MER HÄR: Influencers pratar om frivilligt sex

Nu arbetar Uppsalaföretaget vidare med kampanjen som även ligger kvar på webbplatsen frivilligtsex.se. I år och under 2020 kommer de ta fram en lärarhandledning samt information som riktar sig till föräldrar.

– Nu hoppas vi att kampanjen tillsammans med de kommande utbildningsinsatserna även kommer att bidra till förbättringar för brottsoffer och leda till brottsförebyggande effekter, säger Annika Öster.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Lindblom

Ämnen du kan följa