Ulvagubbens verksamhet i fara

Uppsalaföretaget Ulvagubben levererar årligen 300–500 ton jordgubbar till butiker, konsumenter och självplockare. På grund av coronaviruset är nu verksamheten hotad.

Ulvagubbens Fredrik Hörenius och Lina Hörenius är oroade över om de kommer att ha personal när jordgubbssäsongen drar i gång på allvar.

Ulvagubbens Fredrik Hörenius och Lina Hörenius är oroade över om de kommer att ha personal när jordgubbssäsongen drar i gång på allvar.

Foto: Lisa Selander/UNT-arkiv

Ekonomi2020-04-04 20:57

I år är det tänkt att företaget ska fira 20 år. Hur det jubileet ska bli funderar vd Fredrik Hörenius just nu på. För oavsett om det blir ett gynnsamt väder för jordgubbsodling eller inte kan det här bli det sämsta året någonsin.

– Oj, oj, oj. Det är nog vinna eller försvinna skulle jag säga. Jag har satsat så mycket på det här, säger Fredrik Hörenius och berättar att han i år har tänkt att utöka med blåbär på de 25 hektar stora anläggningen söder om Ulva Kvarn.

Orsaken till oron är givetvis coronavirusets framfart och hur länge det här ska pågå. Ulvagubben använder omkring 70 utländska gästarbetare från Ukraina och Litauen i verksamheten vars säsong pågår februari–september. I april är tanken att planteringen av jordgubbar ska inleddas och i slutet väntas den första skörden komma.

– Det största hindret just nu är utvecklingen i många länder i Europa, att allt fler stänger gränserna, säger Fredrik Hörenius och fortsätter:

– Men jag jobbar på och utgår från att det löser sig. Jag kan inte göra på något annat sätt, men jag är väldigt orolig.

Innan det stora utbrottet av coronaviruset hann företaget få hit ett tiotal gästarbetare. Men från och med 28 mars till 24 april har Ukraina infört ett totalt reseförbud, om det fortsätter skulle det bli ett hårt slag för Ulvagubben. Hur Litauen agerar är osäkert.

– Tanken är det ska det komma hit 20 till från Ukraina och 40 från Litauen. Vi klarar oss fram till och med april som det ser ut nu. Det är sedan som det behövs fler, fortsätter odlaren.

Om det inte löser sig, har du någon plan B?

– Det är väl att försöka med arbetslösa här i Sverige, men det är inte så himla enkelt. Mina gästarbetare har gjort det här under många år och är proffs. Det låter enkelt att plocka jordgubbar, men det är det inte. Det ska göras på rätt sätt.

Den uppkomna situationen är en mardröm för hela branschen.

– Fast hittills verkar det ha löst sig för de flesta odlare som använder anställda från Baltikum och Polen, däremot har det varit problem med Ukraina. Men vad som händer framöver vet vi inte, säger Marcus Söderlind, ordförande i LRF:s trädgårdsdelegation.

En lösning i fall restriktionerna fortsätter kan vara att bärodlarna ska kunna använda varslad personal i sin verksamhet, enligt LRF.

– Vi har kontaktat regeringen om detta och jobbar stenhårt med frågan, fortsätter Söderlind.

Karta: Ulva-Gubben
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!