Tryckeriet läggs ned i Uppsala

Pressgrannar har beslutat att lägga ned sin verksamhet i Uppsala. Det betyder att Upsala Nya Tidning framöver kommer att tryckas på annan ort.

3 september 2019 17:06

Utöver Pressgrannars tryckeri på Danmarksgatan kommer även det i Eskilstuna att avvecklas från och med årsskiftet.

Sammanlagt berörs 30–35 anställda på Pressgrannar av beskedet. MBL-förhandlingar är inledda.

– Skälet är att spara pengar. Med tanke på hur det ekonomiskt går för tidningarna måste vi vrida och vända på varje krona. Vi sparar direkt ett antal miljoner på detta, säger Pressgrannar AB:s vd Peter Ihre.

Från och med mars sker tryckningen av Upsala Nya Tidning samt Enköpings-Posten i stället hos Bonnierägda Bolds tryckeri i Akalla utanför Stockholm.

Upsala Nya Tidnings övriga titlar (UppsalaTidningen, Sigtuna-/Knivstabygden, Östra Uppland och Norra Uppland) kommer att tryckas i Pressgrannars tryckeri i Linköping.

Ytterligare ett skäl till avvecklingen är att tryckpressen på Danmarksgatan, där de äldsta delarna är från 1968, börjar bli slitna.

– Vi slipper med detta framtida stora investeringar i nya maskiner. Vi har ett gammalt tryckeri och måste göra någonting, säger Peter Ihre.

Betyder det här något prenumeranterna?

– Nej, tidningen ska komma i brevlådan samma tid som den gör i dag. Det ska vi kunna hantera produktionsmässigt. Trycktiden kommer ändras marginellt.

Avtalet med Bold, som även trycker Dagens Nyheter, Expressen och Dagens Industri, är flerårigt.

– Billigare tryckning ger medel över till annat. Vårt huvuduppdrag är lokal journalistik och detta skapar förutsättningar. De flesta tidningar samverkar kring tryckningen och vi kommer in i ett större sammanhang, säger Kalle Sandhammar som är vd och ansvarig utgivare för Upsala Nya Tidning och Enköpings-Posten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa