Ta kontroll över elpriserna

Elkostnaderna har skenat i väg för många villaägare de senaste vintrarna. Men för den som lägger några minuter på att jämföra elbolag finns det tusenlappar att spara varje år.

Villaägarna Ola, Cecilia och Maja Rygård menar att några             ören upp eller ner inte spelar så stor roll. ?Ena gången vinner man, andra förlorar man?, säger Ola Rygård.

Villaägarna Ola, Cecilia och Maja Rygård menar att några ören upp eller ner inte spelar så stor roll. ?Ena gången vinner man, andra förlorar man?, säger Ola Rygård.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2011-02-20 09:54

När Ola och Cecilia Rydgård byggde sin tvåplansvilla i Eriksberg i Uppsala för 15 år sedan valde de att installera fjärrvärme. Den värmer upp det 220 kvadratmeter stora huset och varmvattnet till en kostnad på omkring 14 000 kronor per år.

– När det gäller fjärrvärmen finns det ju bara en leverantör tillbuds och det blev en rejäl prishöjning efter att Vattenfall köpte Uppsala energi. Men priset är fortfarande en aning längre än elen så än så länge får man väl bita ihop, säger Ola Rydgård.

Bland elbolagen kunde de välja mer fritt. De jämförde flera elbolag innan de till slut bestämde sig för ett rörligt avtal hos Hydro. Trebarnsfamiljen förbrukar omkring 11 000 kilowattimmar per år och fick förra året betala omkring 12 000 kronor för hushållselen.

– När vi valde Hydro hade de ett bra pris, men nu vet jag inte hur de ligger i jämförelse med andra elbolag. Man väljer ju en gång och sedan hänger det kvar. Det är så mycket annat man ska välja i dag och det är bra att man kan göra det, men man blir ju lite trött på det. Elen känns också så ointressant, den ska bara fungera sedan är det ju samma el som kommer ur väggen oavsett vilket bolag man väljer, säger Ola Rygård.

Men en sammanställning som jämförelsesajten Insplanet gjort på uppdrag av UNT visar att det finns pengar att spara för den som är aktiv.

För en trebarnsfamilj i villa med vattenburen elvärme och en årsförbrukning av el på 37 000 kilowattimmar per år kunde skillnaden mellan elbolagen i januari vara så stor som drygt 3 000 kronor om året för ett bundet avtal om tre år. I februari sjönk priserna och skillnaden nu ligger på omkring 1 500 kronor.

För de som inte gjort något val alls finns det mest pengar att tjäna. Enligt en undersökning som organisationen Villaägarna gjort har omkring var fjärde elkund i Sverige inte gjort ett aktivt val av elhandlare. Tillsvidareavtalen är ofta dyrare än både rörliga och bundna avtal och priset kan variera med 10 000 kronor per år beroende på var i landet man bor.

Det billigaste tillsvidarepriset under första halvåret 2010 hade Pite energi med ett genomsnittligt pris på 112 öre per kilowattimme och Elverket Vallentuna det dyraste: 165 öre. Det genomsnittliga tillsvidarepriset hos Sveriges största elbolag Vattenfall låg på 122 öre.

– Tyvärr finns det ju fortfarande många som har ett tillsvidareavtal och det är dem som har mest att tjäna på att byta avtal. Men många har garanterat pengar att tjäna på att se över sitt avtal, säger Lucas Lundin, produktspecialist på Insplanets eltjänst.

Precis som med all annan privatekonomi rekommenderar han att man ser över sitt elavtal och håller sig aktiv.

– El är ett exempel på där det är så fantastiskt enkelt att jämföra och byta avtal, i och med att det finns så många sajter på nätet där man snabbt kan se elbolagens priser rakt upp och ner. Det är ju samma el och inget annat som skiljer dem åt än priset, säger Lucas Lundin.

Om man ska välja rörligt eller bundet avtal låter både han och Uppsalas energirådgivare Mari-Louise Persson, vara osagt.

– Det är som med aktier och fonder, man får göra mer eller mindre kvalificerade gissningar. Men generellt brukar rörligt avtal bli billigare över tid men när elpriset sticker i väg under kalla vintrar blir det också mycket dyrare. Har man en villa med direktverkande el kan det då vara en fördel med bundet avtal, säger Mari-Louise Persson.

Många villaägare kan också spara tusenlappar på att välja rätt huvudsäkring.

– Det är inte ovanligt att villaägare som bor i ett äldre hus troligen har en huvudsäkring på 25 ampere. Och har man på senare år tilläggsisolerat, bytt fönster eller bytt värmekälla till något annat än elburen värme så kan man sänka amperen ett snäpp och då skiljer det tusenlappar på den fasta nätavgiften, säger Mari-Louise Persson

Veronica Lundström

veronica.lundstrom@unt.se 018-478 15 33

Fotnot: I nedanstående urval av bolag ingår: lokala elbolag, de tre storbolagen Eon, Fortum och Vattenfall samt de tre billigaste elbolagen på marknaden på valt alternativ, om andra än lokala/storbolagen. Priserna är hämtade vecka 7, 2011. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar.

Källa: Insplanet

håller koll. Villaägarna Ola Rygård, Cecilia Rygård och dottern Maja menar att några ören upp eller ner inte spelar så stor roll. ”Ena gången vinner man, andra förlorar man”, säger Ola Rygård.

För den som är lite aktiv finns det pengar att tjäna på att jämföra elbolag, enligt den undersökning som UNT och Insplanet har gjort. Foto: Rolf Hamilton

”Det är som med aktier och fonder, man får göra mer eller mindre kvalificerade gissningar.”

Marie-Louise Persson, energirådgivare

Fakta Elpriser

Prisjämförelse av elbolag

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om