Simskolan som blev en förebild

Uppsalaföretagaren Ludmilla Rosengren driver Linneas simskola i Uppsala. Nu är hon en av de nominerade i tävlingen Beautiful business award.

20 januari 2011 09:55

När Uppsalabon Ludmilla Rosengren startade Linneas simskola för 18 år sedan var verksamheten allt annat än organiserad. Men när hon för ett år sedan drabbades av cancer – samtidigt som hon bearbetade sorgen efter dotterns självmord – var det just goda rutiner som gjorde att företaget stod pall.

När Ludmilla Rosengren studerade till läkare 1993 fick hennes dåvarande make ta med dottern Linnea på babysim i simhallen i Gottsunda på söndagar för att hon skulle få tid att plugga. Efterhand blev både hon och maken mer engagerade, blev medlemmar och valdes in i styrelsen.

De tyckte att simundervisningen saknade struktur och ville lära ut mer än bara hur man håller barnet i mag- och ryggläge.
– Vi kände att vi inte fick så mycket respons, att de tyckte att det fungerade bra och att här kom vi och skulle styra och ställa unga som vi var. Då tänkte vi: ”Nej, vad otacksamt. Vi startar eget”.

Hon var 23 och han 25 år, de hade ingen erfarenhet av att driva företag tidigare utan fick starta från noll. De satte upp lappar i mataffärer för att marknadsföra sig och eftersom de saknade bil och simhallen förråd fick de cykla med var sitt barn på cykeln tillsammans med flytbojar och flytkorvar.
– På den tiden var många skeptiska till babysim och man var verkligen tvungen att jobba hårt för att få en relation med bassängägaren för att få vara kvar. Jag hade förstått det där med föräldrainformation, att det var viktigt föräldrarna fick tillräckligt med information för att känna sig trygga därför var första lektionen alltid en teorilektion.

Mellan 1993 och 1996, när hon gick klart läkarutbildningen, hade hon kontoret hemma och skötte allt själv: svarade i telefon och höll i kurserna. Ett år senare anställde hon den första instruktören. I dag har hon 20 instruktörer anställda och varje vecka kommer omkring 800 familjer till någon av företagets simskolor i Uppsala, Stockholm, Västerås och Gävle.

Succén är ett faktum trots att hon de tre senaste åren har gått igenom två stora kriser. I maj 2008 tog dottern Linnea, 14, sitt liv. För att ta sig igenom sorgen ville Ludmilla Rosengren ha ytterligare ett barn och i november 2009 föddes Sophie. Efter förlossningen blev Ludmilla Rosengren sjuk. Läkarna upptäckte att hon fått elakartande cancerceller i moderkakan som spridit sig till lungorna.
– Den var otroligt aggressiv och jag skulle ha varit död i februari om jag inte fått behandling. Men får man behandling så är den oftast väldigt effektiv och de flesta blir helt återställda och kan få barn igen.

Sedan den 1 januari i år är hon friskförklarad men går fortfarande på kontroller varje månad.
– Att vara egenföretagare och drabbas av såna här saker kan vara det som gör att företaget går omkull. Men jag har varit väldigt noga med att det ska finnas tydliga rutiner för arbetet och företaget har fortsatt stå på benen och vi har till och med lyckats expandera.

Nu är hon en av finalisterna i Beautiful business award. I motiveringen lyfter juryn fram att hennes företag utbildar nya instruktörer över hela världen och säljer den egna boken Babysimboken till företag och privatpersoner. Dessutom grundade hon den ideella organisationen Svenska babysimförbundet som bedriver kvalitets- och informationsarbete till föräldrar och instruktörer.
”Med stor respekt för individen, barnet och föräldern har Ludmilla gått i bräschen och skapat ett unikt koncept som är förebild för andra simskolor runt om i Sverige”, skriver juryn.
– Jag har ju har ju skapat något som inte fanns tidigare och utvecklat babysimmet. Jag har visat att om man gör på det här sättet kan man lära barn väldigt mycket väldigt tidigt, det handlar inte om plask och lek utan om undervisning på hög nivå. Mina idéer har gett många ringar på vattnet och det är fantastiskt kul.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!