Radiokriget intar Uppsala

Kriget om radiolyssnarna i Sverige hårdnar vilket nu får konsekvenser även i Uppsala.

2 november 2012 16:15

Bandit rock försvinner från stan och ersätts av systerkanalen Rix FM som byter frekvens. Därmed ges plats åt den stora rivalen Mix Megapol som konkurrerar om samma lyssnare.

I Sverige finns bara två stora kommersiella radiobolag som konkurrerar om lyssnarna, MTG radio och SBS radio. Hittills har de haft ungefär halva marknaden var men efter att den franska radiokanalen NRJ valt att vid nyår inte förlänga sitt avtal med MTG till förmån för SBS, kommer MTG tappa stora marknadsandelar.

Hittills har MT kunnat sända sina kanaler på de två kommersiella frekvenserna som finns i Uppsala. Den ena ägs av NRJ som efter årsskiftet petar ut MTG och plockar in SBS. I praktiken innebär det att Rix FM som i dag sänder på 105,3 i stället flyttar över till frekvensen 106,5, som ägs av Upsala Nya Tidning och hyrs av MTG. Vilket innebär att Bandit rock försvinner.
– Rix FM vår mest framgångsrika kanal, den vänder sig till större och bredare lyssnargrupp. Bandit är trots allt ett mindre radioformat och vänder sig till de som gillar rockmusik, säger Christer Modig, vd för MTG radio.

I stället kommer SBS att börja sända Mix Megapol på Rix FM:s gamla frekvens. Men Christer Modig ser ingen risk att Rix-lyssnarna blir kvar på den gamla frekvensen.
– Vi är inte oroliga, det är så pass få kanaler i Uppsala att de kommer att hitta oss. Jag tror att de flesta hör skillnaden mellan Rix och Mix.
Kanalerna har dock samma upplägg och vänder sig till samma målgrupp.
– Givetvis är det en tuff konkurrens mellan Mix och Rix. Men vi kommer att berätta för våra lyssnare att vi är på väg att byta frekvens, säger Christer Modig.

Rix FM börjar sända på 106,5 den 1 december och samsänder med den gamla frekvensen till årsskiftet. Precis som i dag kommer lyssnarna att få senaste nytt från UNT även fortsättningsvis.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johanna Engman