Miljövänliga arbetsplatser

På Uppsalaföretaget WRS tänker medarbetarna på miljön även när de sitter framför datorn. Kravmärkt ekokaffe, grön el och utskrifter på dubbelsidigt papper är några knep som de anställda tagit till för att inte slösa med naturresurserna.

11 juni 2007 00:00
Hur "grön" är egentligen din arbetsplats? Ja, inte i bemärkelsen ny. Snarare: hur miljöanpassad är den? Säkert väldigt lite. Det gröna kontoret har ännu inte slagit igenom i Sverige och långt ifrån alla arbetsplatser har en genomtänkt strategi för vilka miljöförbättringar som kan göras.
Men det finns undantag.
Konsultföretaget Water Revival Systems, WRS, är ett företag som försöker tänka miljömässigt.
De sju anställda håller till högst upp i den lite anonyma fastigheten på Östra Ågatan 32 i Uppsala. Deras affärsidé går ut på att skräddarsy ekonomiskt och ekologiskt hållbara vatten- och avloppslösningar till företag och privatpersoner både i Sverige och utomlands. Ytterligare fem enmansföretag, alla med en miljöprofil, hyr kontorsutrymme i lokalerna.
- Vi som jobbar här försöker leva som vi lär.

Miljöengagemanget finns både i jobbet och privat, säger Jonas Andersson, miljökonsult inom vattenvård, dammar och våtmarker.
Vi sitter i fikarummet med var sin porslinskopp i handen. Innehållet, rättvisemärkt och Kravmärkt kaffe med en skvätt ekomjölk, är bara en liten detalj som säger desto mer om ett företags vägval, menar Yvonne Byström, miljökonsult och administratör på WRS.
- Kaffet har ett slags symbolvärde. Har man det, visar det på något sätt att det är okej att tänka grönt även inom andra områden på ett kontor.

WRS har under årens lopp gått över till fler och fler energieffektiva och miljöriktiga lösningar. En del saker syns med blotta ögat: avfallssortering med separata kärl för papper, plast, tidningar och metall, samt Kravmärkta fruktkorgar och utskrifter på dubbelsidigt papper.
Andra åtgärder är osynliga. Men verkningsfulla, tycker Jonas Andersson.
- Vi kör med grön el från energiföretaget Bra Miljöval. Elen kommer från vind och vattenkraft. Själva uppvärmningen kan vi inte göra så mycket åt, det är fjärrvärme.
Eftersom företaget ligger högst upp fastigheten och har ett stort ljusinsläpp från alla fönster, blir det väldigt varmt i lokalerna, särskilt sommartid. Den stora kylanläggningen slukar med andra ord en hel del el.
- Egentligen är luftkonditionering en jättestor miljöbov och trenden går mot allt fler kontorskomplex i glas, det är lite synd, påpekar Magnus Andersson, som sysslar med klimatfrågor och trafiksäkerhetspolitik i sitt företag Cajoma consulting.
Att företaget ligger centralt i Uppsala har också sina fördelar. Största miljönyttan är helt klart transporterna till och från jobbet, säger Magnus Andersson.
- Alla som jobbar här tar tåget, bussen eller cyklar till jobbet.
Och tjänstebilen som WRS håller sig med är så klart etanoldriven.

Men visst finns det områden som inte går att påverka. Det skrivs ut en hel del dokument, både ritningar och utredningsmaterial, så pappersåtgången är betydande.
- Men i det stora hela är det inte så svårt att satsa på ett miljöriktigt kontor och tänka till vid varje inköp, påpekar Jonas Andersson.
Och allt går inte alltid på räls. I början kom det bara bananer i fruktkorgarna. Nu finns det en mer blandad kompott. Ibland glömmer folk att stänga av datorerna när de går hem för dagen och några tycker att det är svårt att ställa in skrivaren till dubbelutskrift.
Och som med mycket annat i arbetslivet handlar det om att ledningen visar vägen, menar Magnus Andersson.
- Det är upp till cheferna att ta ett samlat grepp och uppmärksamma de gröna krafterna i ett företag, för de finns på alla arbetsplatser. Utan ledningens godkännande och styrning händer ingenting. Det är de som måste gå i bräschen.
Fem tips för ett grönt kontor
* För upp miljöfrågorna på ledningsnivå. Den goda viljan räcker långt. Men utan chefernas initiativ händer ingenting.
* Uppmuntra distansarbete och telefonkonferenser som ett sätt att minska ned på jobbresorna.
* Ta ett samlat grepp kring miljöfrågorna. Se till att alla anställda får utbildning av en inhyrd expert i hur man jobbar miljömässigt.
* Det är på fikarasten den "inofficiella" jobbagendan dryftas. Här kan man gärna diskutera och utbyta åsikter. Hur kan vi alla dra vårt strå till stacken?
* Ta inte i för mycket i början. Ni kan inleda med det lättaste: Byt pappersmuggar till porslinskoppar, köp in ekologiska livsmedel som kaffe och frukt. Och använd miljömärkta rengöringsprodukter när kontoret städas.

Tipsen kommer från de anställda på WRS och enmansföretagaren Magnus Andersson.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Hellberg