Nu intar scootrarna Uppsala

Uppsalaborna kunde på fredagsmorgonen möta elektriska scootrar utplacerade runt om i staden. Det är företaget Voi som nu tagit sin uthyrningsservice till Uppsala.

1 mars 2019 06:00

Företaget Voi, som startade i Stockholm 2018, placerade under morgonen ut 100-150 elektriska scootrar runt om i city. Scootrarna kan hyras av vem som helst för att sedan lämnas av på valfri plats.

Hittills har företaget varit förtegna om lanseringen.

– Vi har haft diskussioner med Uppsala kommun sedan hösten kring hur vi ska genomföra detta och vilka platser som är bra att sätta ut sparkcyklarna på. Men i dag är vi igång och det känns jättekul, säger Caroline Hjelm, marknadsförningschef på Voi.

Sedan augusti förra året har scootrarna spridit sig i både Sverige och Europa, och nu har det alltså blivit dags för cykelstaden Uppsala.

– Studenter är en viktig målgrupp för oss. Vi vill erbjuda ett grönt och miljöväntligt alternativ till kortare taxi- och bilresor. Studenter är i och för sig inte de största bilåkarna, men för till exempel de som pendlar från Stockholm kan det vara smidigt att ta Voi från tågstationen.

Kommer ni att kunna konkurrera med alla cyklar i staden?

– Vi vill inte konkurrera med cyklarna. Alla alternativ som innebär att du inte tar bilen är bra. Vi hoppas att folk fortsätter ta cykeln, men väljer Voi när man inte vill cykla, säger Caroline Hjelm.

För att använda scootrarna måste man vara över 18 år, nykter, köra på cykelbanor och helst ha hjälm. Scootrarna körs i max 20 km/h och plockas in under natten.

– Varje kväll samlar våra så kallade "hunters" in dem. På morgonen placerar de ut sparkcyklarna igen. Detta är för att cyklarna måste laddas, men också för att minska risken att någon som är berusad åker på dem.

Till och börja med placeras ett hundratal elektriska scootrar ut i Uppsala.

– Vi börjar med en liten flotta. Om vi ser att efterfrågan ökar så ökar vi scootrarna och då uppstår också fler arbetstillfällen, säger Caroline Hjelm.

Sedan tidigare finns redan företaget Ozone rides med ett liknande koncept i Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Högbom