Nu blir det digitalt på tåg och bussar

Upplands Lokaltrafik, UL, ska börja informera sina resenärer digitalt via skärmar på tåg och bussar. Även den stora reklamen kommer att försvinna från årsskiftet.

24 oktober 2013 12:00

Det betyder att all pappersinformation och reklam successivt kommer att försvinna. Även den stora reklamen på stadsbussarna försvinner från årsskiftet.

UL ska nu införa ett liknande system som Skånetrafiken haft i några år. På digitala skärmar kan resenärerna snabbt få information om förseningar, olyckor och andra störningar i trafiken, om det sätts in ersättningsbussar med mera. Skärmarna kommer även att visa nyheter och reklam. Textad reklam och pappersinformation försvinner därmed.

– På varje buss blir det troligtvis två stora skärmar som kommer att sitta uppe vid taket, en i mitten och en längst fram, säger Angelique Prinz Blix, marknadschef vid UL.
Upptåget kommer också att förses med skärmar.
– Den stora fördelen är att vi får sammanhållna system och kan nå ut med information väldigt snabbt, säger Angelique Prinz Blix.

Även på utvalda hållplatser kommer skärmarna att finnas. Och det dröjer nog inte länge förrän all hållplatsinformation kommer att bli digital, tror Angelique Prinz Blix.

UL kommer successivt att införa systemet från årsskiftet.
– Vi börjar med dubbeldäckarna mellan Uppsala och Västerås och sedan kommer regionbussarna i nästa steg. När det gäller tågen kan det ta lite längre tid eftersom vi måste få klartecken vad gäller säkerhetsaspekterna, säger Angelique Prinz Blix.
Tack vare reklamintäkterna kommer införandet av systemet inte att kosta skattebetalarna något, tror hon.

Även den stora textade reklamen på stadsbussarna försvinner från årsskiftet.
–För oss har den inte varit så lönsam. Vi har fått in i genomsnitt 1,5 miljoner om året på den, men samtidigt har det varit omkostnader också, säger Claes-Göran Alm, vd för numera landstingsägda Gamla Uppsala Buss.

En annan förändring på stadsbussarna blir att den blå Uppsalabussloggan, med Uppsalas kommunvapen, kommer att försvinna i takt med att nya bussar köps in.
De nya bussarna ska i stället prydas med texten UL i samarbete med Gamla Uppsala Buss.

Skånetrafiken införde sitt så kallade infotainmentsystem på tågen 2009. Utöver information om Skånetrafikens tjänster får resenären på skärmar ständigt aktuell information om väder, trafik och omvärldsnyheter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!