Korta vägen ska ge akademiker jobb

Nyanlända akademiker måste få chansen att göra en snabb karriär och få ett arbete inom sitt kompetensområde. Därför startas projektet Korta vägen i hela landet.

9 mars 2012 16:03

Efter att ha testats som pilotprojekt på tre högskoleorter i Sverige, har regeringen bestämt att Korta vägen ska lanseras i hela landet.

I Uppsala län är det företaget Academicum i samarbete med Uppsala universitet och Folkuniveristetet som vunnit upphandlingen hos Arbetsförmedlingen om att ge den utbildning som projektet innebär.
– Sverige är lyckligt lottat som har större inflyttning än utflyttning och det är ett privilegium att få del av all kompetens som kommer hit. För de nyanlända är det viktigt för självkänslan att snabbt få ett arbete inom det man är utbildad för, säger Mikael Persson, vd på Academicum, ett företag som säger sig vara en bro mellan akademin och arbetslivet, och som är en avknoppning från Uppsala universitet.

Korta vägen är ett slags utbildning med studier i svenska, IT och samhällsvetenskap, samt med praktik. De som deltar får också kontakter med studievägledare som ser till att betyg och examina valideras, och med en karriärcoach hos Academicum.

Förra veckan träffade Mikael Persson de som sökt till projektet som startar i april. Bland dem fanns jurister, ingenjörer, tandläkare, mikro- och molekylärbiologer med flera. Nu gäller det att ragga praktikplatser.
– Jag hoppas att företagarna ställer upp. Det vet vi ännu inget om, även om de första kontakterna varit positiva, säger Mikael Persson
Utbildningen är sex månader och projektet löper fram till och med 2014.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Skeri