Humanister låter alla investera

Alla får vara med och investera. Genom så kallad crowdfunding vill personerna bakom Humanioradagarna i Uppsala att företag ska få upp ögonen för bra idéer från humanister att satsa pengar på.

9 april 2012 18:02

En bok om hållbart mode, en tjejjour, ett utbildningsprogram för företag som sociala värden. Det är exempel på företagsidéer och projekt drivna av nuvarande eller tidigare humaniorastudenter i Uppsala. Men hur ska man hitta kapital för att komma i gång med projekten – och hur får man företag att vilja investera?

Det är problem som personerna bakom Humanioradagarna ville hitta en lösning på. Svaret blev satsningen Investera mera. Åtta olika projekt som hade anmält intresse valdes ut och fick presentera sig för de 40-tal företag och organisationer som ställde ut på Humanioradagarna i förra veckan. Sedan hade utställarna möjlighet att investera i projekten.

Resultatet blev drygt 42 000 kronor spridda på de åtta idéerna. Det låter inte som så mycket pengar när det gäller att få i gång företag. Men investeringarna innebär mer än pengar, menar Kristoffer Soldal, som höll i kampanjen.
– Hela syftet är att skapa kontakter mellan företag och studenter. En viktig aspekt är att studenterna får ta del av de nätverk och den kompetens som företagen har, säger Kristoffer Soldal.

En av de utställare som valde att investera var Academicum, ett coach- och kompetensföretag delvis ägt av Uppsala universitet. Man fastnade för en idé om ett utbildningsprogram för företag. Summan var liten, ettusen kronor, men vd Mikael Persson ser det som ett första steg.
– Jag ser summan mer som en uppmuntran. Men poängen för oss med att stödja idén är att vi gärna vill gå vidare. Vi ska träffas, och vi har ju våra kontakter och kan säkert hjälpa dem, säger Mikael Persson.

Modellen för Investera mera är så kallad crowdfunding, en typ av mikrofinansiering där den som vill utveckla ett projekt eller genomföra en idé låter alla som vill vara med och finansiera. I gengäld kan investerarna på olika sätt få ta del av produkten.

Investera mera samarbetar med det svenska crowdfundingföretaget Funded by me och får använda deras plattform.
En del av svårigheten med Investera mera har varit att få humanister att se sig som entreprenörer, enligt Kristoffer Soldal.
– Många humaniorastudenter sitter på den här kompetensen, de kan förverkliga idéer och driva projekt eller företag, men de kallar det kanske för något annat, något som företagen inte förstår.

Fakta

Crowdfunding går ut på att hitta finansiering till ett företag, till idéer, projekt eller som insamling till välgörande ändamål med hjälp av många men små investerare.

Flera företag har skapat plattformar där personer kan presentera sina projekt och andra kan bidra med pengar via en betalningslösning.

Amerikanska Kickstarter är en stor aktör. I Sverige har Funded by me sedan starten förra våren samlat in cirka en miljon kronor till över 200 projekt.

Modellen används ofta för kulturprojekt. I Uppsala finns sajten Hjärteprojekt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Orring