Det är i en gammal industribyggnad med anor från 1700-talet som Länna Bruk dryckeshandel håller till. Ursprungligen fanns här ett järnbruk med masugnar, något som vid förra sekelskiftet övergick i ett sågverk som lades ned i mitten på 1970-talet. Det märks på det nuvarande företagets flasketiketter.
– Vi har döpt våra viner efter folk som har jobbat på bruket eftersom vi ville skapa en koppling hit, säger Victor Rydén som är en av fem grundare i bolaget.
För snart tre år sedan kom vinverksamheten i gång på allvar efter att byggnaden totalrenoverats interiört.
Under 2018 lanserades företagets första vin på Systembolaget. Därefter har ytterligare tre viner släppts i det lokala småskaliga sortimentet, ett vitt (med druvorna Chardonnay och Assyrtiko) och två röda (blandning av Syrah, Merlot och Cabernet sauvignon).
– De första vinet producerade vi i Grekland eftersom det blev för tajt att hinna med, men sedan förra året sker all tillverkning här. Vi siktar på att få ut någonstans mellan 10 000–15 000 flaskor per år, säger Victor Rydén som har lång bakgrund i Uppsalas krog och barliv.
Druvorna kommer från en egen odling på tre hektar i Grekland, en odling som ligger vid foten av Olymposberget cirka tio mil söder om storstaden Thessaloniki.
– Efter skörden, som sker för hand, fraktar vi hit druvorna med lastbil. Vi kyler ned dem så att de inte ska börja jäsa under transporten. Den brukar ta två till tre dagar. Sedan måste vi sätta i gång med tillverkningen direkt, säger Victor Rydén.
Är det korrekt att kalla det ett svenskt vin?
– Ja, det tycker jag. För oss är det ett svenskt vin och en svensk produkt med druvor från Grekland.
Hittills har Länna Bruk dryckeshandel gjort stora investeringar i verksamheten. Hur många miljoner kronor det handlar om vill dock inte Victor Rydén avslöja.
– De stora kostnaderna är faktiskt de för paketeringsmaskinerna för buteljeringen, säger han.
Hur har det gått hittills?
– Omsättningen ökar. Under de två första åren var det ganska höga materiella kostnader för att komma i gång. Men i år har vi faktiskt i det närmaste börjat gå runt.
En faktor som gjort att projektet fått snurr är att Länna Bruks dryckeshandel även tillverkar öl och framöver kommer att börja sälja olika destillat som brandy och gin. Företaget erbjuder även provsmakningar och guidade turer.
– 17 augusti kommer vi även att arrangera vår skördefest där vi bjuder in flera andra lokala producenter och har artister som spelar musik. Förra året kom det 500 hit, säger Victor Rydén.