Vid ekonomiskt kÀrva tider lÀgger man hellre pengar pÄ kalorier och mat som mÀttar snarare Àn nÀringsrik mat, sÀger Pia Landeskog som Àr sakkunnig pÄ FolkhÀlsomyndigheten.
ââVi har inte sett nĂ„gon nedgĂ„ng i lĂ€sk, kakor och godis, alltsĂ„ energitĂ€t mat, sĂ€ger hon.
ââNĂ€r det Ă€r dĂ„liga tider och man vĂ€ljer bort mycket annat sĂ„ hĂ„ller man kanske fast vid godis och lĂ€sk för att förgylla vardagen.
VĂ€ljer bort det nyttiga
Det Àr snarare frukt och grönt som bortprioriteras.
Enligt siffror frÄn branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel har vÄr konsumtion av nyttigheterna minskat med 6,5 procent jÀmfört med för ett Är sedan.
Samtidigt visar SCB:s försÀljningsstatistik att försÀljningen av lÀsk och godis ökade mellan 2021 och 2022.
Och det Àr framför allt personer med begrÀnsad ekonomi som uppger att de vÀljer bort frukt och grönt nÀr de fÄr mindre pengar att röra sig med sÀger Karin Fritz, projektledare pÄ Livsmedelsverket.
ââDet Ă€r nĂ€stan dubbelt sĂ„ mĂ„nga av dem med lĂ€gst inkomst som sĂ€ger att de köper mindre grönsaker jĂ€mfört med dem med högst inkomst.
SÀmre folkhÀlsa
Ăvervikt och fetma fortsĂ€tter att öka bland svenskarna och kostar samhĂ€llet 70 miljarder per Ă„r.
Karin Fritz Àr orolig för att den dÄliga ekonomin kommer att leda till en Ànnu sÀmre folkhÀlsa, men ocksÄ att skillnaderna i hÀlsa mellan lÄg- och höginkomsttagare kommer att bli större.
ââMatvanorna leder till en stor del av den sjukdomsbörda som finns. Det Ă€r jĂ€tteviktigt att vi Ă€ter hĂ€lsosamt. Att Ă€ta mycket grönsaker och frukt minskar risken för bland annat fetma, hjĂ€rt- och kĂ€rlsjukdom och vissa typer av cancer.