Hållbara krav på kontorsinredningen

När jordens ändliga resurser förbrukas allt ­snabbare är framtidens svar enkelt: cirkulär ­ekonomi. Recycling partner hjälper företag och organisationer att möblera och inreda hållbart.

25 november 2018 13:00

Inne i matsalen i miljöorganisationen Kravs huvudkontor på Dragarbrunnstorg står en lång rad soffor i mörkt grått placerade längs väggen.

− Dessa hittade vi utspridda på våra olika lager i olika färger, men i samma modell. Vi har kapat, svetsat och klätt om, säger Gustav Lövqvist på Recycling partner.

Det var när Krav skulle flytta till nya lokaler förra året som de, liksom många andra företag, ville passa på att förnya inredningen. Med hjälp av företaget Recycling partner, inredningsarkitekterna Tengbom och flyttfirman Eterne, som arbetar aktivt med att minska antalet kilo som slängs, ville man skapa ett både modernt och snyggt kontorslandskap, men med så lite slitage på miljön som möjligt. Hela kontorslandskapet består nu av inredning och inventarier som återanvänts på olika sätt.

− Krav har just högt ställda krav, man måste leva som man lär, säger kommunikationschef Henrika Thomasson.

Recycling partner startade 2004. De finns i hela landet men är också lokalt representerade i Uppsala. Deras affärsidé är att hjälpa företag och större organisationer att bli hållbara och resurseffektiva på ett konkret sätt.

− Ofta när företag flyttar åker möbler ut i containern. Inte för att de är trasiga utan för att de inte passar längre. Vi på RP tänker att det är mycket bättre och roligare att jobba logiskt med de här frågorna, det vill säga på ett sätt som är bra för miljön men också ekonomiskt för kunderna, säger Gustav Lövqvist.

Ett sätt är att köpa och restaurera begagnade möbler, eller att klä om och lacka befintliga. Men allt fler företag väljer också att hyra möbler.

− Företag är så mycket mer föränderliga i dag och vet inte hur deras situation ser ut om tre år. I stället för att köpa möbler och slänga dem om några år hyr de en möbellösning av oss, utformad efter företagets behov.

RP arbetar utifrån tanken om cirkulär ekonomi: i en värld där jordens resurser förbrukas allt snabbare behövs en hållbar utveckling och en ekonomi som bygger på kretslopp. Gustav Lövqvist berättar att det i Sverige slängs kontorsmöbler och annan utrustning till ett värde av 3,2 miljarder per år.

Förtjänsten att arbeta enligt konceptet cirkulär ekonomi är alltså inte bara bra för miljön, utan också kostnadseffektivt för företagen.

− Hållbarhetstänket har allt mer börjat genomsyra vår vardag i det privata. Man försöker tänka på att inte flyga så mycket, handlar ekologiskt och är beredd att betala mer för att vara hållbar. Men hos företag finns inte detta tänk på samma sätt.

Kravs kommunikationschef Henrika Thomasson håller med.

− Det är märkligt att inte företag arbetar så här i större utsträckning. Det finns fortfarande en norm här, vi är så automatstyrda och stressade när det flyttas att man direkt tänker att det ska köpas nytt. Men att återvinna är ju inte bara mer hållbart utan också mycket billigare.

Cirkulär ekonomi

Sveriges riksdag har formulerat ett generationsmål om att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. Som ett led i detta hjälper Naturvårdsverket regeringen i arbetet för att gå mot en cirkulär ekonomi. Man arbetar för att minska mängden avfall, och för att avfallet ska kunna återanvändas i ny produktion.

Recycling partner

Startade: 2004 med ambitionen att minska slöseriet i företag och organisationer.

Detta gör RP: Köper inredning av företag, som sedan kan göras om och användas av andra kunder. Gör om befintliga inventarier efter kundens önskemål. Magasinerar möbler åt företag. Hyr ut möbellösningar.

Kunder: Har bland annat arbetat med kunder som Vattenfall, Bonnierförlagen, Länsförsäkringar, TeliaSonera, Vasakronan, Nacka kommun, Trosa kommun och Polisen.

Krav

Krav-märket är Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

Organisationen bildades 1985 och har 28 anställda. Kravs huvudkontor ligger i vid Dragarbrunnstorg i Uppsala. Källa: Krav

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ellinor Skagegård