Generation Y hindras bli chefer

Gamla företagsstrukturer gör att generation Y avstår från att bli chefer. Både kvinnor och män tycker att det tar för lång tid att klättra i hierarki.

22 maj 2011 13:05

En ny TNS-SIFO undersökning, genomförd av Wiminvest, visar att generation Y inte vill bli chefer i svenska företag. Närmare 80 procent av de 1 400 tillfrågade 25 till 35-åringarna vill bli chefer, men menar att nuvarande företagsstrukturer står i vägen.
– Svenska företag måste börja lyssna på unga talanger, annars kommer de att tappa i produktivitet när talangerna flyr fältet precis innan de börjar prestera på topp, säger Sofia Falk, vd på Wiminvest.
Enligt undersökningen tycker både män och kvinnor att det tar för lång tid att klättra i en hierarki, och att chefskulturen i företaget gör att de avstår från att vilja bli chefer själva. Problemen är strukturella och visar även att mentorskapsprogram inte fungerar om de används för att guida in blivande chefer i en organisation med rigida strukturer.

Så här vill generation Y behandlas:
l Att företagen vågar tala om talanger och synliggöra dem. Talangerna efterfrågar interna talangscouter som identifierar, synliggör och marknadsför talangerna i företaget.
- Möjligheten att få identifiera hur de kan optimera sin potential inom organisationen genom talangprogram där de får finslipa och lära sig kommunicera sin talang. 
-  Testa att ta större ansvar tidigt och få möjlighet att visa upp sig på ”spelplanen”.
- Snabbare och tätare belöningar för goda prestationer. Mer specifik feedback på hur man presterar.
- Att bolaget ser föräldraskap som kompetensutveckling.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!