GE-vd i Uppsala slutar

Vd:n för Uppsalas största privata arbetsgivare, GE Healthcare Life Sciences, lämnar sin post.
– Jag pensionerar mig från GE, säger 56-årige Peter Ehrenheim.

21 februari 2011 08:31

I fredags informerades personalen om att Peter Ehrenheim lämnar företaget till sommaren efter fem år som vd.

Han ersätts av nuvarande försäljningschefen Kieran Murphy.
– Det finns ingen schism bakom detta, jag slutar på egen begäran. Jag har jobbat i olika konstellationer av företaget i 28 år och om jag ska hinna med en ny karriär är det dags att gå vidare nu, menar Peter Ehrenheim.

GE är en del av läkemedelsindustrin, ganska långt från den bransch som Ehrenheim planerar att hoppa över till.
– Jag har ett litet företag i Örebro som arbetar med hårdmetallkomponenter. Jag är maskiningenjör i botten och när jag började inom företaget sysslade jag med mekanik. Man kan säga att jag återvänder dit jag en gång startade.

Peter Ehrenheim anser att det är en lämplig tidpunkt för GE Healthcare Life Sciences att byta vd just nu med motiveringen att det finns en bra efterträdare och en stabil företagsledning. Dessutom seglar företaget i medvind.
– Vinsten i fjol blev 309 miljoner dollar. Det är 45 procent bättre än 2009.

Peter Ehrenheim har beskrivits som en av topparna inom Europas läkemedelsindustri men även som en av branschens mesta doldisar. Enligt egen uppgift får han inget avgångsvederlag eller liknande i och med att han slutar i företaget men behåller sina aktieoptioner.

Fakta GE Healthcare Life Scienses

Företaget har 1 200 anställda i Uppsala. Försäljningen uppgick i fjol till 1,6 miljarder US dollar. GE Healthcare i Uppsala utvecklar och tillverkar produkter som används för framställning av biotekniska läkemedel – insulin och humant tillväxthormon. GE Healthcare ingår i General Electric Company.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!