Form och funktion i förening

Traditionellt sett har arbets- och industriella kläder utformats efter arbetet. Men nu prioriteras designen högst hos användarna – något som förändrat branschens tänk.

13 maj 2017 15:00

En hög kockhatt, en rock med fransk skärning och manschetter. Munderingen så krispigt vit att den nästan sticker i ögonen.

Den klichéartade bilden av hur någon som arbetar i ett restaurangkök går klädd är i dag förlegad. Det menar Häni Yones, key account manager och delägare på Kramtex – ett Uppsalaföretag som tillverkar restaurang- och arbetskläder.

– Den traditionella kockrollen finns inte längre på samma sätt. Och marknaden efterfrågar design före kvalitet. Det är en modefråga, man vill representera restaurangen och vara snygg när man går ut till gästerna och hälsar. Inte flottig och smutsig, säger han.

Hos Kramtex är det kunden som navigerar från idé till färdig produkt. Företaget ser till att vara lyhörda för vilka krav som ställs på dem när det kommer till design, konstruktion och funktionalitet. Deras kundfokus ser till att båda parter är nöjda med produkten, och det hjälper även Kramtex att utvärdera vad som kan förbättras med deras kläder och vad som är eftertraktat på marknaden.

– I många fall leder lyhördheten till framsteg och nya idéer – som till exempel kockbyxor med knäskydd. Då går det lättare att skrubba golvet, säger Häni Yones.

Ökat intresse för en unik design på arbetskläderna har lett till att detaljhandeln och tillverkare av arbetskläder närmat sig varandra på så vis att de inspireras av liknande produkter.

Häni Yones poängterar att det inte är särskilt konstigt att klädernas säkerhetsaspekt nedprioriteras. Den största orsaken till skada i köket är nämligen att fel typ av skor används – inte kläder. Ett par skor med stålhättor är att föredra om man vill undvika att göra sig illa.

Men att använda arbetskläder av hög kvalitet är fortfarande relevant ur ett hållbarhets- och bekvämlighetsperspektiv. Att jobba i en syntetskjorta i ett varmt kök undviker nog de flesta om de kan.

– Vissa kunder vill inte satsa för mycket på kläderna och investerar inte pengar i dem, men då får man vara beredd att tumma på kvaliteten.

Kramtex använder sig av industritextil som antingen består helt av bomull eller en blandning av bomull och polyester.

– Vårt problem är egentligen att kläderna håller för länge – det tar för lång tid innan kunderna kommer tillbaka och byter kläder, säger Häni Yones och skrattar.

Samtidigt understryker han att Kramtex har en del att arbeta vidare med för att hänga med i den snabba utvecklingen. Mönstrade skjortor, förkläden med läderdetaljer och annorlunda snitt – nu är också arbetskläderna trendkänsliga.

Häni Yones

Arbetsplats: Delägare och key account managet på Kramtex. Företaget är specialiserade på arbetskläder och låter kundens idéer ta stor plats i designprocessen.

Det här har jag på mig i dag: Företagets egna kläder. ”Jag trivs i dem och tycker att de sitter snyggt.”

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sophia Sinclair