Vad ska vinet heta? Bubblande strid i EU

Det jÀser och bubblar runt Triestebukten nÀr Italien och Kroatien tvistar om vad som fÄr heta vad i vinhyllan. Striden om prosecco, prosek och prosekar vÀntar pÄ avgörande i EU.

Vintillverkarna Milos Skabar (till vÀnster) och Andrej Bole (till höger) tar emot nyhetsbyrÄn AP för samtal om prosek, prosekar och prosecco - tre vintyper med samma ursprung.

Vintillverkarna Milos Skabar (till vÀnster) och Andrej Bole (till höger) tar emot nyhetsbyrÄn AP för samtal om prosek, prosekar och prosecco - tre vintyper med samma ursprung.

Foto: Antonio Calanni/AP/TT

EU2021-11-07 19:11

I den lilla byn Repen, med huvudsakligen slovensk befolkning men tillhörande Italien, visar vinmakare Milos Skabar upp sin anlÀggning nÀr nyhetsbyrÄn AP kommer pÄ besök.

HÀr tillverkas ett lÀtt bubblande vin, tÀmligen okÀnt, men med ett namn som pÄminner om nÄgot mer berömt.

FrÄgan Àr bara vad det kan sÀljas som.

– Prosekar-vinet Ă€r originalet, för det föddes 300 Ă„r före prosecco, hĂ€vdar Skabar.

Producentorganisationen Prosecco DOC hÄller dock hÄrt i sitt namn och vill inte ha nÄgra sammanblandningar.

– Problemet Ă€r inte att de hĂ€r smĂ„producenterna, som bara tillverkar ett litet antal flaskor, skulle komma in pĂ„ marknaden, utan den förvirring som skulle drabba konsumenterna, sĂ€ger chefen Luca Giavi till AP.

Mjöl och vodka

FrÄgan om vad som fÄr heta vad Àr stÀndigt kÀnslig, inte minst nÀr det gÀller drycker och livsmedel i Europa.

Mest kÀnt Àr kanske hur Frankrikes champagne-tillverkare tidigt aktiverade sig för att skydda sin produkt frÄn konkurrens frÄn billigare kopior tillverkade nÄgon annanstans.

Inom EU finns nu för tiden en lĂ„ng lista över sĂ€rskilt skyddade lokala och regionala drycker och livsmedel – allt frĂ„n vĂ€rmlĂ€ndskt skrĂ€dmjöl till ungersk Szeged-salami och finsk vodka.

Proseccon skyddades 2009 och kan nu bara göras i nio italienska provinser och ska vara ett mousserande vin, till minst 85 procent gjort av druvan glera.

Stulen Ferrari?

Grannlandet Kroatien har dock protesterat. Förutom prosecco och det prosekar som Milos Skabar producerar finns nÀmligen Àven ett vin som heter prosek, ocksÄ det med rötterna i exakt samma omrÄde.

För andra gĂ„ngen försöker nu Kroatien fĂ„ EU-skydd för prosek – trots stor italiensk ilska.

– De stjĂ€l ett viktigt varumĂ€rke frĂ„n vĂ„rt land! Det Ă€r som om de skulle ta ifrĂ„n oss Ferrari! frĂ€ste Veneto-regionens guvernör Luca Zaia i september, enligt nyhetsbyrĂ„n Reuters.

Prosek-tillverkarna hÄller dock inte alls med.

– Om du frĂ„gar en utlĂ€nning eller engelsktalande sĂ„ Ă€r jag sĂ€ker pĂ„ att 99 procent förstĂ„r att det Ă€r tvĂ„ olika ord. Och prosek Ă€r mer som ett vin santo (ett sött italienskt dessertvin) medan prosecco Ă€r som vitt vin med bubbelvatten, sade prosektillverkaren Ivo Dubokovic till brittiska tidningen The Guardian i somras.

Beslut i EU

FrÄgan vÀntar nu pÄ avgörande inom EU-kommissionen.

JordbrukskommissionÀr Janusz Wojciechowski har öppnat för att tvÄ likartade namn kan fungera sida vid sida "under vissa villkor", om det inte skapar förvirring hos konsumenterna.

Kroatien hÄller tummarna.

– Konsumenterna kommer inte att förvirras av det hĂ€r. Prosek borde fĂ„ sitt legitima ursprungsskydd och producenterna fĂ„ full tillgĂ„ng till marknaden, manade EU-parlamentsledamoten Ladislav Ilcic i en debatt nyligen.

Tillverkarna av prosekar ligger dÀremot lÄgt för tillfÀllet. Milos Skabars kollega Andrej Bole konstaterar att de tills vidare tillÄts fortsÀtta, sÄ lÀnge de inte sÀljer utanför Trieste-omrÄdet.

– Vi Ă€r laglösa. Men Ă€n sĂ„ lĂ€nge tolereras vi, sĂ€ger Bole till AP.

Fakta: Prosecco, prosek och prosekar

Prosecco Ă€r ett mousserande vin, gjort pĂ„ druvan glera (tidigare kallad prosecco) i nio provinser i de italienska regionerna Veneto och Friuli-Venezia Giulia. Årligen produceras mer Ă€n 550 miljoner flaskor av vinet.

Prosek Àr ett sött dessertvin frÄn kroatiska Dalmatien, kan vara bÄde rött och vit och tillverkas av torkade lokala druvor, dÀremot inte glera.

Prosekar Àr ett mousserande vin, gjort pÄ glera och tvÄ andra druvor, men endast av ett dussintal smÄproducenter runt Trieste.

Alla tre har samma ursprungsnamn, frĂ„n den italienska byn Prosecco – Prosek pĂ„ slovenska – som ligger strax norr om Trieste och har huvudsakligen etniskt slovensk befolkning.

KĂ€lla: AP

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!