I den lilla byn Repen, med huvudsakligen slovensk befolkning men tillhörande Italien, visar vinmakare Milos Skabar upp sin anlÀggning nÀr nyhetsbyrÄn AP kommer pÄ besök.
HÀr tillverkas ett lÀtt bubblande vin, tÀmligen okÀnt, men med ett namn som pÄminner om nÄgot mer berömt.
FrÄgan Àr bara vad det kan sÀljas som.
ââProsekar-vinet Ă€r originalet, för det föddes 300 Ă„r före prosecco, hĂ€vdar Skabar.
Producentorganisationen Prosecco DOC hÄller dock hÄrt i sitt namn och vill inte ha nÄgra sammanblandningar.
ââProblemet Ă€r inte att de hĂ€r smĂ„producenterna, som bara tillverkar ett litet antal flaskor, skulle komma in pĂ„ marknaden, utan den förvirring som skulle drabba konsumenterna, sĂ€ger chefen Luca Giavi till AP.
Mjöl och vodka
FrÄgan om vad som fÄr heta vad Àr stÀndigt kÀnslig, inte minst nÀr det gÀller drycker och livsmedel i Europa.
Mest kÀnt Àr kanske hur Frankrikes champagne-tillverkare tidigt aktiverade sig för att skydda sin produkt frÄn konkurrens frÄn billigare kopior tillverkade nÄgon annanstans.
Inom EU finns nu för tiden en lĂ„ng lista över sĂ€rskilt skyddade lokala och regionala drycker och livsmedel â allt frĂ„n vĂ€rmlĂ€ndskt skrĂ€dmjöl till ungersk Szeged-salami och finsk vodka.
Proseccon skyddades 2009 och kan nu bara göras i nio italienska provinser och ska vara ett mousserande vin, till minst 85 procent gjort av druvan glera.
Stulen Ferrari?
Grannlandet Kroatien har dock protesterat. Förutom prosecco och det prosekar som Milos Skabar producerar finns nÀmligen Àven ett vin som heter prosek, ocksÄ det med rötterna i exakt samma omrÄde.
För andra gĂ„ngen försöker nu Kroatien fĂ„ EU-skydd för prosek â trots stor italiensk ilska.
ââDe stjĂ€l ett viktigt varumĂ€rke frĂ„n vĂ„rt land! Det Ă€r som om de skulle ta ifrĂ„n oss Ferrari! frĂ€ste Veneto-regionens guvernör Luca Zaia i september, enligt nyhetsbyrĂ„n Reuters.
Prosek-tillverkarna hÄller dock inte alls med.
ââOm du frĂ„gar en utlĂ€nning eller engelsktalande sĂ„ Ă€r jag sĂ€ker pĂ„ att 99 procent förstĂ„r att det Ă€r tvĂ„ olika ord. Och prosek Ă€r mer som ett vin santo (ett sött italienskt dessertvin) medan prosecco Ă€r som vitt vin med bubbelvatten, sade prosektillverkaren Ivo Dubokovic till brittiska tidningen The Guardian i somras.
Beslut i EU
FrÄgan vÀntar nu pÄ avgörande inom EU-kommissionen.
JordbrukskommissionÀr Janusz Wojciechowski har öppnat för att tvÄ likartade namn kan fungera sida vid sida "under vissa villkor", om det inte skapar förvirring hos konsumenterna.
Kroatien hÄller tummarna.
ââKonsumenterna kommer inte att förvirras av det hĂ€r. Prosek borde fĂ„ sitt legitima ursprungsskydd och producenterna fĂ„ full tillgĂ„ng till marknaden, manade EU-parlamentsledamoten Ladislav Ilcic i en debatt nyligen.
Tillverkarna av prosekar ligger dÀremot lÄgt för tillfÀllet. Milos Skabars kollega Andrej Bole konstaterar att de tills vidare tillÄts fortsÀtta, sÄ lÀnge de inte sÀljer utanför Trieste-omrÄdet.
ââVi Ă€r laglösa. Men Ă€n sĂ„ lĂ€nge tolereras vi, sĂ€ger Bole till AP.