Elsparkcyklarna blir kvar i vinter

Konkurrensen bland företagen som hyr ut elsparkcyklar i Uppsala hårdnar. Nu meddelar en av aktörerna att de kommer att fortsätta med sin verksamhet även under vintertid.

Företaget  har omkring 300 elsparkcyklar i Uppsala. Nu kommer de att hyras ut även under vintertid.

Företaget har omkring 300 elsparkcyklar i Uppsala. Nu kommer de att hyras ut även under vintertid.

Foto: Madeleine Andersson/UNT-arkiv

Ekonomi2019-09-21 08:01

Förra vintern fanns inga elsparkcyklar att hyra i Uppsala. Om några månader blir det ändring på det. 

I alla fall från ett av företagen.

– Hittills ser vi att våra användare fortfarande vill ha bekvämligheten av att kunna använda scootrarna även när det är kallt ute, skriver Kristina Hunter Nilsson, kommunikationschef på Voi Technology, i ett mejl.

Hon berättar vidare att företaget under den senaste vintern hade uthyrning under cirka 80 procent av vintersäsongen i andra redan etablerade nordiska städer.

– Vår användardata visar att snöfall, slask och regn påverkar användandet av elsparkcyklar, men att låga temperaturer inte gör det, fortsätter Hunter Nilsson.

Den andra stora aktören i Uppsala, Lime, har inget tydligt besked i frågan.

– Vi kommer övervaka väderförhållandena nu när vintern närmar sig, skriver Niklas Joensen, som är ansvarig för Lime i Norden, i ett mejl.

Uppsala kommun har blivit informerade i ärendet.

– Det här är upp till aktörerna eftersom vi inte har mandat att förbjuda dem att ställa ut elsparkcyklarna vintertid. Den dialog som vi har haft tidigare är det sagt att de ska hyra ut dem under vintern så länge vädret tillåter, sedan tar de undan dem när vädret är dåligt, säger Ellinor Wik, som är trafikplanerare på Uppsala kommun.

Kan det här ställa till det för plogning etcetera?

– Det här är något som vi behöver titta mer på och prata med aktörerna om. Risken är att elsparkcyklarna inte syns så bra och att våra vinterdriftsfordon kör på dem eller att de står i vägen för driften. 

Det var i våras som företagen Voi, Lime och Ozon Rides började hyra ut elsparkcyklar i Uppsala. Konceptet går ut på att kunder kan hyra fordonet via en app och att elsparkcykeln efter färden sedan kan lämnas var som helst. Under natten samlas fordonen in för laddning.

I nuläget meddelar Voi att företaget har omkring 300 elsparkcyklar i Uppsala. Vid starten i mars var det ungefär hälften.

Huvudkonkurrenten Lime svarade i april med att placera ut en flotta på omkring 100 elsparkcyklar i Uppsala. Hur många det finns i dag vill de inte uppge.

När det gäller företaget Ozon Rides har de, som tidningen skrev i somras om, tagit tillbaka sina elsparkcyklar för att, enligt dem själva, göra dem mer stöldsäkra. Vid lanseringen i våras hade de en flotta på ett 30-tal elsparkcyklar i Uppsala.

Företaget Lime placerade i april ut en flotta på omkring 100 elsparkcyklar i Uppsala.
Företaget Lime placerade i april ut en flotta på omkring 100 elsparkcyklar i Uppsala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!