Värdepapper ska ge snabb hjälp vid vulkanutbrott

Danska Röda Korset startar en katastrofobligation kopplad till vulkanutbrott för tio namngivna vulkaner. Hjälporganisationen beskriver obligationen som den första i sitt slag.

Vulkanen Karo på norra Sumatra i Indonesien hade ett utbrott tidigare i mars.

Vulkanen Karo på norra Sumatra i Indonesien hade ett utbrott tidigare i mars.

Foto: Binsar Bakkara/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-03-22 02:23

Katastrofobligationen är en högriskobligation där investerarna erbjuds hög avkastning, men i gengäld riskerar att förlora pengar om ett utbrott inträffar.

Målet är att obligationen ska omfatta motsvarande 26 miljoner svenska kronor.

En fördel för de som satsar kan vara att investeringen oftast är helt separerad från den övriga aktiemarknaden.

– Så om katastrofen inträffar, och investerarna tappar pengar på obligationen, så är det sällan samtidigt som de också tappar pengar på alla sina andra investeringar. Och så går förlusten faktiskt till att hjälpa människor som är i nöd, sade Lisbeth Stausholm Zacho, rådgivare om innovativ finansiering vid danska Röda Korset, i en tidigare intervju med Magasinet 360 grader.

Pengarna i den aktuella obligationen kan betalas ut vid ett katastrofalt vulkanutbrott vid tio namngivna vulkaner, bland annat i Ecuador, Indonesien och Kamerun. Bara timmar efter att askmolnet kastats upp i luften frigörs medel via blockkedjeteknik, enligt Röda Korset.

Bland investerarna finns Plenum, Schroder and Solidum, och Röda Korset har arbetat med försäkringsgruppen Howden för att ta fram värdepappret.

Fakta: Tio vulkaner omfattas

Tio vulkaner har identifierats genom deras närhet till sårbara samhällen (minst 700 000 personer boende i en omkrets av 100 kilometer runt vulkanen), och därmed riskerar stört risk för humanitära katastrofer vid ett utbrott. Vulkanerna som valts är Cotopaxi, Tungurahua samt Pichincha i Ecuador, Merapi och Raung i Indonesien, Villa Rica i Chile, Nevado del Ruiz i Chile, Fuego i Guatemala, Popocatépetl i Mexiko och Mongo ma Mdemi (även kallad Kamerun) i Kamerun.

Källa: Danska Röda Korset

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!