Dementa utsatta för telefonförsäljare

En dement kvinna i Uppsala har sitt telefonnummer registrerat hos Nix för att slippa telefonförsäljare. Trots det har två telebolag på kort tid ringt upp kvinnan och fått henne att ingå avtal med dem.

24 mars 2012 18:04

Kvinnan själv har inget minne av att telefonbolagen har ringt. Men nu sitter en lapp på hennes telefon: ”Tacka nej!”
– Det är enda sättet. Men om det fungerar, eller om lappen får sitta kvar, det vet vi ju inte, säger Anita Lundin, god man för kvinnan.
När hon besökte kvinnan för ett par veckor sedan hittade hon en faktura från telebolaget Grön Tele på 1 152 kronor för ett tvåårigt abonnemang. En tid senare kom en räkning från företaget Telespar. Inträdesavgift och porteringsavgift: 298 kronor.
Kvinnan har sitt telefonnummer registrerat hos Nix, just för att skydda henne mot telefonförsäljare. Men det har de här två företagen inte respekterat.

Nixregistret drivs av en branschförening, och att strunta i registret kan strida mot god marknadsföringssed enligt marknadsföringslagen. Nyligen blev ett annat telebolag, Svea Telecom, belagt med ett vite på en halv miljon kronor av Konsumentverket med kravet att sluta ringa upp personer som har registrerat sig hos Nix.
– Jag tycker att det är osnyggt hanterat. Hon har rätt att ha en telefon i sitt eget hem, utan att bli trakasserad, säger Anita Lundin.
Hos godmansföreningen i Uppsala känner man igen problemet.
– Det här är ett större problem än vad man kan tro. De luras att teckna ett muntligt avtal i telefon, säger Örjan Swing, vice ordförande i föreningen och jurist.
Han har själv som god man många gånger fått försöka få avtal hävda för sina huvudmän.
– I kanske hälften av fallen har jag lyckats häva avtalen, om man har kommit in i tid och hävda konsumentköplagens ångerrätt. Men det kan bli en stor katastrof.

Har man en god man beror det ofta på att man redan är i en ekonomisk knipa. Mycket ofta slutar det här hos Kronofogden, säger Örjan Swing.
En person som har en god man har rätt att själv teckna avtal. Först om en person får en förvaltare finns laglig rätt att häva avtal.
I fallet med Anita Lundins huvudman ser det ut som att hon kan få avtalen hävda. Grön Tele har efter diskussion tagit tillbaka sitt krav på betalning. Telespar har ännu inte svarat.
– Vi har inte berättat för henne vad som har hänt. Om hon fick veta att hon hade blivit lurad skulle hon bli ledsen, säger Anita Lundin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Orring