De diskuterar framtidens datorer

Just nu träffas några av världens främsta dataforskare i Uppsala för att diskutera framtidens datorer.

17 oktober 2011 20:01

Vid Uppsala universitet har forskningsprojektet Upmarc pågått under drygt två år. Det är finansierat av bland andra Vetenskapsrådet som backar upp med sju miljoner kronor årligen. Projektet pågår under totalt tio år och syftet är att jobba fram hur framtidens datorer bör vara.
– Det är världsledande forskning som vi har här i Uppsala, säger Bengt Jonsson, föreståndare för Upmarc och professor i datorteknik vid Uppsala universitet.

Han berättar att det är ett ovanligt stort forskningsprojekt, där 40 personer jobbar heltid med forskningen och där en del av projektet går ut på att möta andra, utländska forskare för att byta erfarenheter som kan driva projektet vidare.
– Upmarc ska mynna ut i ett stöd för programmerare i dag och i morgon. Vi står inför många olika utmaningar i dag och det gäller att anpassa programmeringen för att lösa nya och stora problem, säger Bengt Jonsson.

Under måndagen och tisdagen gästas Upmarc därför av några av världens främsta dataforskare. Bland andra Jack Dongarra, professor i datavetenskap och elektro- och datorteknik vid University of Tennessee, som bland annat står bakom världens ”superdatorer”, de absolut största datorerna.

Även Simon Peyton-Jones, brittisk professor vid Microsoft i Cambridge, och Sandhya Dwarkadas, amerikansk professor i datavetenskap och elektro- och datorteknik vid University of Rochester, var på plats för att ge feedback.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!