Att vända på varje krona

Inga biobesök, ingen kaffe på stan och ingen klassresa för barnen. Den som lever på existensminimum har inga marginaler.

14 juni 2010 08:14

- Man kan överleva på så lite pengar, men man kan inte leva, säger Tony Westman, som driver föreningen Fattiga riddare.

Sedan 70-talet har svenska hushåll stadigt ökat sina inkomster, men ändå finns det tusentals personer som måste vända på minsta slant. Alltfler svenskar skuldsaneras, 2009 beviljades drygt 4 000 personer skuldsanering, vilket är en ökning med nio procent jämfört med året innan. Och hittills i år har antalet ansökningar om att skuldsaneras till Kronofogden ökat med 13 procent. När man skuldsaneras tar Kronofogden större delen av ens inkomst för att betala av skulderna.

Det man får behålla är vad som brukar kallas existensminimum. För en ensamstående är det drygt 4 000 kronor utöver bostadskostnad. På tok för lite för att leva ett värdigt liv, anser Tony Westman från Fattiga riddare, ett nätverk för överskuldsatta.
- Man kan inte leva en dräglig tillvaro på existensminimum. Man kan överleva, men inte leva. Man kan inte göra saker som vanliga Svenssons kan, det kan ta ett halvår att spara ihop till ett vanligt biobesök.

Tony Westman berättar att många som lever på existensminimum blir experter på att koka soppa på en spik, man skaffar stenkoll på var den billigaste maten finns exempelvis. Han har också märkt att många väljer en av två vägar för att överleva på så lite pengar.
- Antingen börjar man jobba svart eller så tar man till flaskan. Det är tyvärr ofta så. Om man till exempel har barn så måste man ofta ha mer pengar än Kronofogdens uträkning tillåter, för att klara av att bekosta saker som skolutflykter och nya kläder.

Att spara in på barnens behov är svårast av allt, menar Tony Westman. Att behöva säga nej till sånt som klassresor känns jättejobbigt. Ofta leder de känslorna till att man skuldsätter sig ytterligare.
- Många som lever på existensminimum vill inte att andra i omgivningen ska veta om det, så man lånar för att kunna

Program som Lyxfällan har gjort skuldfällan till ett allmänt känt problem. Men Tony Westman gillar inte tv-bilden av de som lever på existensminimum.
- Tv-programmen ger fel bild av skuldsatta. De som är med i Lyxfällan har alltid prylar som de snabbt kan sälja av så att de ekonomiska problemen blir lösta, men så fungerar det inte i min värld. De flesta som lever på existensminimum har inga sådana prylar att sälja och kan inte bli skuldfria i ett nafs.

Så här lite är det

Normalbeloppet är den summa som Kronofogdemyndigheten lämnar kvar av en persons lön. Summan ska täcka allt utom boendekostnaden. För en månad är beloppet:

4 482 kronor i månaden för en ensamstående.

7 405 kronor för par.

2 378 kronor per barn under sex år.

2 737 kronor per barn över sju år.
(TT Spektra)

Ordlista

Existensminimum: En fastställd nettosumma per månad, som ska räcka till mat, kläder, TV-avgift med mera, på en låg kostnadsnivå men enligt vad som kan anses skäligt.

Förbehållsbelopp: Den summa man får behålla själv om man skuldsaneras, det vill säga när Kronofogden tar en del av din lön till att betala dina skulder. Består av en summa för att täcka bostadskostnaden och en summa till övriga utgifter, såkallat normalbelopp.

Riksnorm: Fastställs av regeringen och används för att fastställa hur stort socialbidrag man får. Utöver en bestämd summa per vuxen och barn får man en summa för boende, el, arbetsresor, hemförsäkring och medlemskap i fackförening och arbetslöshetskassa. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!