Åtgärder mot krogfifflet har haft effekt

2007 kom lagen om personalliggare. Den tvingar restauranger att hålla förteckningar över vilka som arbetar i lokalerna i syfte att förhindra svartjobb. Tre år senare infördes lagen om kassaregister. Restaurangägare tvingades att skaffa certifierade och mer svårmanipulerade kassapparater.

10 juni 1916 16:30

De här åtgärderna har inneburit att det har blivit svårare att skattefiffla.

– Vi ser fram för allt att fusket minskat bland de små och medelstora restaurangföretagen, säger Conny Svensson, nationell samordnare vid Skatteverket.

Fuskpreventionen välkomnades av branschorganisationen Visita när den kom. Men i dag riktar de kritik mot hur Skatteverket tillämpar lagarna.

– Det finns företag som kontrolleras och som inte misstänks för skattefusk men som ändå får böter om de gjort små misstag. Vi efterlyser en granskning huruvida lagskärpningarna verkligen haft effekt på längre sikt eftersom omsättningen i krogbranschen fortsatt på samma sätt som tidigare, säger Björn Arnek.

För några år sedan kom också en rapport om att införandet av certifierade kassaregister hade haft effekt på kort sikt. Men utvärderingen visade också att effekterna klingade av kraftigt bara efter något drygt år.

– Om Skatteverkets analys är riktig verkar det som att företagen som fuskar i kontantbranscherna ganska snabbt lärt sig att komma runt systemet, säger Björn Arnek.

På frågan om det går att fuska i dag svarar Conny Svensson så här:

– Ja, det går att fuska. Till exempel genom att inte använda kassapparaten när maten slås in, att inte lämna kvitto till kunden och genom att ta emot kontanter och sen gömma undan dem .

Det är ovanligt att en krog förlorar sitt alkoholtillstånd. Det händer om en restaurang misstänks för ekonomiska oegentligheter och om det serverats alkohol till underåriga. De senaste tio åren har tolv restauranger fått sitt tillstånd återkallat. I år har två tillstånd dragits in, varav en ändrats till varning av förvaltningsrätten. 259 krogar i Uppsala har serveringstillstånd.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Hellberg