Den allra viktigaste förklaringen är att den nuvarande regeringen beslutat att inte bekosta elledningarna ute till havs, "en av grundförutsättningarna för att investera i projektet är en rimlig anslutningspunkt till ett utbyggt stamnät till havs", skriver Vattenfall.
Om förutsättningarna ändras, det vill säga om staten skjuter till pengar för att ansluta den havsbaserade vindkraften, är Vattenfall redo att ändra sig.
Kärnkraft påverkar inte
En annan viktig aspekt när Vattenfall och andra elproducenter tar sina investeringsbeslut är att den ökade efterfrågan, som alla pratar om ska komma, verkligen blir av.
– Det är viktigt för det här projektet och all utbyggnad i Sverige att vi kan gå i takt med industrin. Alltså att vi har ett ökat utbud i takt med industrin, säger Helene Biström, Vattenfalls chef för området vindkraft.
Annars finns en risk att för mycket el och för liten efterfrågan pressar elpriset.
Men på den punkten tycker hon att inget har förändrats. Att regeringen är på väg att ge jättesubventioner till byggandet av ny kärnkraft, spelar ingen roll för beslutet att pausa Kriegers flak, enligt henne. Inte heller att elpriset för närvarande ligger på ovanligt låga nivåer.
"Viss försiktighet"
Vattenfall har flera andra större vindkraftsprojekt till havs. De ligger senare i utvecklingen och fortsätter än så länge som planerat.
– Där fortsätter vi utvecklingen men naturligtvis med en viss försiktighet. Vi vill ju inte spendera stora pengar innan vi vet att vi kommer att kunna gå vidare med en investering, säger Helene Biström.
Vindkraftbyggaren OX2 har ett tillståndsgivet havsprojekt på gång, Galene utanför Hallands kust. Men där ligger planerna fast. Kalkylen har inte räknat in någon statlig subvention för kabeldragning ut till havs, uppger bolaget för TT.
Helene Biström pekar på att andra länder ofta bekostar anslutningskostnaderna.
En tredjedels reaktor
Den svenska delen av Kriegers flak, Tyskland och Danmark har redan vindkraftsproduktion i gång på sina delar i samma område, ligger cirka tre mil söder om Trelleborg och är enligt Vattenfall "Sveriges mest mogna havsbaserade vindkraftsprojekt".
Vindkraftsparken med 35–50 vindkraftverk fick regeringstillstånd 2022 och skulle kunna producera cirka 2,7 TWh el på ett år, vilket kan jämföras med cirka åtta TWh för en kärnkraftsreaktor.