Tyst från bolånebjässar efter räntesänkningen

Riksbankens räntesänkning har mötts av tystnad från ledande bolånebanker. Vare sig Swedbank eller Handelsbanken – de två största – har justerat ned bolåneräntorna. Däremot var Swedbank snabb med att sänka räntan på sparkonton.

Storbankerna valde att sänka före Riksbankens besked. Arkivbild.

Storbankerna valde att sänka före Riksbankens besked. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Ekonomi2024-08-20 12:18

När Riksbanken sänkte styrräntan i maj följde storbankerna omedelbart efter. Efter tisdagens räntesänkning är dock läget annorlunda – än så länge i alla fall.

Vid 16-tiden hade ingen av de största bolånebankerna reagerat på räntesänkningen. TT har varit i kontakt med bankerna för att få besked hur de tänker agera.

"När vi har ytterligare förändringar kring våra räntor, så kommunicerar vi det", är beskedet från Swedbanks pressavdelning.

En som sänker

Några mellanstora bolånebanker har dock hunnit reagera. Danske bank har sänkt den rörliga bolåneräntan med 0,20 procentenheter och Nordea med 0,10 procentenheter.

Nordea var en av flera bolånebanker – även Swedbank – som redan förra veckan valde att sänka sina rörliga bolåneräntor innan tisdagens väntade sänkning från Riksbanken.

Christina Sahlberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer, tror att bankerna kommer att göra ytterligare sänkningar:

– I maj gjorde man i genomsnitt en sänkning med 0,23 procentenheter. Om en vecka tror jag att vi har sett en sänkning på genomsnittsräntorna.

Att dagens besked var så förväntat, gjorde att många banker vågade gå före Riksbanken, påpekar hon och kanske därmed få extra medial uppmärksamhet. För bankernas del finns det också skäl att "dela upp" sänkningen i två delar.

– Det är väldigt dyrt för storbankerna att sänka räntan så varje dag de kan avvakta så tjänar de pengar för vi har sådana enorma lån hos dem.

Sämre villkor

En ränteförändring meddelade dock Swedbank strax efter Riksbankens besked, nämligen att deras räntor sänks med 0,25 procentenheter på sparkonton och 0,10 procent på privatkonton.

Att bankerna tidigare varit snabba på att höja låneräntan men långsamma med att höja sparräntan har mötts av kritik. Nu vill konsumentorganisationen Sveriges konsumenter se ett omvänt mönster.

"Nu vill vi att bolånen sänks snabbt – och att sparräntan ligger kvar. Konsumenterna har betalat bankernas övervinster alldeles för länge", säger Johanna Hållén, Sveriges Konsumenters generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

Christina Sahlberg råder hushåll med bolån att ta tillfället i akt och spela ut bankerna mot varandra.

– Det är alltid bra att ställa dem mot varandra men när det rör på sig så här mycket så är det ett bra tillfälle. Bankerna blir på tårna och de vill inte tappa kunder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!