Trump hotar med kraftiga tullar första dagen

USA:s tillträdande president Donald Trump vill införa tullar på 25 procent på varor från grannländerna Mexiko och Kanada. Han säger också att ytterligare en avgift ska införas på samtliga varor från Kina. Trump ger länderna skulden för att droger och migranter tar sig in i USA.

Donald Trump. Arkivbild.

Donald Trump. Arkivbild.

Foto: Brandon Bell/AP/TT

Ekonomi2024-11-26 06:09

Donald Trump säger att tullarna mot Kina höjs för att stoppa narkotikasmuggling till USA, framför allt den dödliga syntetiska opioiden fentanyl.

"Jag har haft många samtal med Kina om de enorma mängder droger, särskilt fentanyl, som skickas till USA – men utan resultat", säger Trump på sin plattform Truth Social.

Han skriver att Kina lovat att ge knarklangare dödsstraff, men att landet inte levererat.

"Tills de slutar, kommer vi att ta ut ytterligare en avgift på 10 procent mot Kina, ovanpå alla andra tullar, på alla deras många produkter som kommer till USA."

Första dagen

I ett annat inlägg skriver Trump att han från första dagen i Vita huset, den 20 januari, kommer att lägga strafftullar på 25 procent på alla varor från grannländerna Mexiko och Kanada.

"Denna tullsats kommer att gälla tills dess att invasionen av droger, i synnerhet fentanyl, och alla illegala invandrare stoppas", skriver Trump.

Det är dock oklart om Trump gör verklighet av hoten, eller om de är en del av hans förhandlingsteknik. Trumps tilltänkta finansminister Scott Bessent skrev i en debattartikel i Fox News i förra veckan att tullar kan vara "ett användbart verktyg för att uppnå presidentens utrikespolitiska mål".

60 procent

Trump kampanjade på löften om att införa omfattande tullar mot både allierade och rivaler. Han har talat om tullar på alla varor från Kina på 60 procent samt 20 procent för resten av världen – en politik som han hävdat kommer att pressa amerikanska företag att ta hem tillverkningen till USA.

Ekonomer har varnat för att tullarna kan skada tillväxten och driva upp inflationen, eftersom de i första hand betalas av importörer som kan lägga över kostnaderna på konsumenterna.

USA är världens största varuimportör och mest varor importeras från Kina, följt av Mexiko och Kanada.

Att hänvisa till nationella säkerhetsproblem kan vara tillåtet enligt de regler som fastställts av Världshandelsorganisationen (WTO), även om det anses att sådana undantag ska användas med återhållsamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!