Restaurangtappet störst i Uppsala – värst i stadskärnan

Hur coronapandemin har slagit mot restaurangbranschen skiljer sig mellan länets kommuner. Värst drabbat är Uppsala.

"Det är framför allt restauranger i stadskärnorna som har drabbats", säger Tomas Stavbom, regionchef på Handelskammaren i Uppsala län.

"Det är framför allt restauranger i stadskärnorna som har drabbats", säger Tomas Stavbom, regionchef på Handelskammaren i Uppsala län.

Foto: TT, UNT-arkiv

Ekonomi2021-03-21 14:30

Vi har vid ett flertal tillfällen skrivit om att restaurangbranschen har haft det kämpigt under det gångna året. 

Färsk statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att tappet i Uppsala kommun var 18 procent under 2020 jämfört med 2019. SCB har inkluderat hela branschen, bortsett från hotellens restaurang- och alkoholförsäljning.

– På många håll är det värre än så här. Det är framför allt restauranger i stadskärnorna som har drabbats. Jag vet restauranger i city som periodvis har tappat 70–85 procent, säger Tomas Stavbom, regionchef på Handelskammaren i Uppsala län.

Stockholms handelskammare, som Handelskammaren i Uppsala län är en del av, har tidigare publicerat uppgifter om att restaurangbranschen har tappat 52 procent i Sverige och 60 procent i Stockholm under det senaste året. Deras statistik bygger på siffror från restauranger med en omsättning på över 18 miljoner kronor och exkluderar snabbmatsrestauranger. 

– Som helhet är det snabbmatskedjorna som förbättrar resultatet för branschen, eftersom de påverkats mindre av pandemin, säger Stavbom.

Även i Älvkarleby (-8 procent), Enköping (-5) och Heby minus (-4) har det varit ett tapp för krogbranschen. I Knivsta var omsättningen oförändrad.

I flera av länets kommuner har dock försäljningen ökat under 2020 jämfört med 2019. I Östhammar steg den med 18 procent, en ökning skedde även i Tierp med 3 procent.

– Som vi tolkar det är det här en effekt av att många hemestrade i somras, säger Tomas Stavbom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!