Oklara besked och långsam byråkrati gör att Sigtunas hotell- och restaurangägare går på knäna. Samtidigt har storföretag som inte drabbats särskilt hårt av pandemin fått stöd på hundratals miljoner kronor vardera.
– Om de utlovade stöden från regeringen inte når oss snart, så går vi i konkurs. Hela vår kommun lever på besöksnäringen. Vi kan inte vänta i fyra månader till, säger Lotta Giesenfeld Boman, ägare av Sigtunahöjdens konferensanläggning,
Mycket stabila och välkända företag som restaurang Farbror Blå och 1909 Sigtuna stadshotell slåss nu för sin överlevnad.
Som UNT tidigare rapporterat skramlar det klockan 15 varje fredag i protest av kastruller och grytlock på Lilla torget i Sigtuna. De flesta restauranger och hotell i staden har under pandemin tvingats säga upp minst 75 procent av sin personal. Resterande är korttidspermitterade.
Dödsstöten kom då alkoholservering förbjöds från klockan 20 på kvällarna.
– Det är omöjligt för oss att få restaurangen att gå runt med alkoholförbudet, säger Emil Bäcklin på Farbror Blå.
En hotellägare säger att det vore katastrof om företagen går i konkurs.
– Det handlar inte bara om företagen utan om alla vi sysselsätter. I vanliga fall kan vi lära upp nyanlända, praktikanter och andra som inte har det lätt på arbetsmarknaden. Och det blir mycket lättare att nyanställa snabbt efter pandemin om företagen i besöksnäringen inte går i konkurs.
Företagarna ifrågasätter inte smittskyddsåtgärderna, men kräver att restriktionerna förenas med stöd. Det handlar om omställningsstöd, permitteringsstöd och uppskov med inbetalning av skatt.
Näringsminister Ibrahim Baylan svarar i ett mejl att de långa handläggningstiderna till stor del beror på att lagstiftningsprocessen tar tid.
”I många fall krävs godkännande av EU för att få stöden på plats. Vi för nu en dialog med kommissionen för att få omställningsstödet på plats så snabbt som möjligt.”
En nyhet är att det nu även går att få tillbaka inbetald skatt:
”För att företag ska klara den akuta likviditeten, fram till att besluten om de förlängda stöden är på plats, har vi förlängt och utökat stödet så att företagen kan skjuta upp ytterligare tre månaders skatt. Man kan dessutom få anstånd retroaktivt, man kan alltså få tre månaders inbetald skatt återbetald. Detta träder i kraft den 5 februari” står det i mejlet till UNT.
Men Lotta Giesenfeld Boman är inte nöjd.
– Att vänta med att betala skatten hjälper inte oss i planeringen av vår verksamhet. Så länge vi inte har en aning om vad vi får i permitteringsstöd eller omställningsstöd så vet vi inte hur många anställda vi kan ha.
Hon tycker det är jättebra att regeringen tar beslut om stöd till småföretagare.
– Men pengarna måste ut pronto. Vill de komma åt det fåtal som fuskar med bidragen, får de göra kontroller i efterhand.
Cirka en tredjedel av alla ansökningar hamnar sedan i höstas i fördjupade kontroller och blir fördröjda på obestämd tid. Bland annat handlar det om företag med aktieutdelning eller alla som haft någon i personalen som varit föräldra- eller studieledig.
Dessutom går varken permitteringsstöd för perioden (december–juni), omställningsstöd eller hyresstöd att söka än.
– Jag anpassade min verksamhet efter de utlovade stöden. Hade jag vetat att de inte skulle komma i tid, hade jag kanske i november sagt upp fler för att undvika den svåra situation som vi är i just nu, säger Lotta Boman.