Förlikning nära i jättelik opioidtvist

En förlikningsprocess mot fyra läkemedelsjättar i USA uppges snart vara klar. Tillsammans väntas de fyra betala 225 miljarder kronor till amerikanska delstater i skadestånd för sin del av ansvaret för den skenande opioidkrisen i landet.

Opioidkrisen beräknas ha krävt över 400|000 dödsoffer i USA till följd av överdosering av både legalt och illegalt förvärvade preparat. Arkivbild.

Opioidkrisen beräknas ha krävt över 400|000 dödsoffer i USA till följd av överdosering av både legalt och illegalt förvärvade preparat. Arkivbild.

Foto: Keith Srakocic/AP/TT

Ekonomi2021-07-20 03:43

Tre av företagen, de ledande läkemedelsdistributörerna McKesson, Amerisource Bergen och Cardinal Health, ingick redan på tisdagen en förlikning med delstaten New York. De ska betala närmare 1,2 miljarder dollar.

Det fjärde företaget, läkemedelsbolaget Johnson & Johnson, har tidigare gått med på att betala 263 miljoner dollar till New York.

Dessutom uppges en förlikning på 26 miljarder dollar, eller omkring 225 miljarder kronor, mot de fyra bolagen nästan vara klar. Det gäller skadeståndskrav från en rad delstater.

Den förlikningen väntas presenteras senare i veckan och om det slutliga avtalet går i linje med det förslag som lagts skulle McKesson, Amerisource Bergen och Cardinal Health tillsammans betala 21 miljarder dollar och Johnson & Johnson fem miljarder.

Halv miljon döda

Exakt hur många delstater som skulle ta del av skadeståndet är inte klart, men över 40 förväntas skriva under avtalet medan ytterligare några väntas föra fallet vidare.

Sedan 1999 beräknas mer än en halv miljon amerikaner ha dött av receptbelagda eller illegalt införskaffade opiater.

Bara under 2020 avled fler än 93 000 personer i drogöverdoser i USA, den högsta siffran någonsin i landet och mer än 29 procent fler än året dessförinnan, enligt smittskyddsmyndigheten CDC.

Förnekar fel

Enligt målsägarna i den aktuella förlikningsprocessen måste de som ligger bakom distribution och försäljning ta ansvar för konsekvenserna av det beroendeframkallande preparatet de hjälper till att sprida runt om i landet.

De tre distributörerna förnekar att de gjort något fel och har avböjt att kommentera uppgifterna om att en förlikning är klar.

Just denna förlikning är bara en del av en lång rad liknande processer med anledning av den så kallade opioidkrisen i USA, där sammanlagt tusentals delstater, kommuner, regioner och urbefolkningsföreträdare har stämt företag på alla möjliga nivåer för att få ersättning för de problem opioidanvändningen skapar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!