Coronakaos skapar problem för Hongkongbörsen

Smittspridningen i Hongkong sätter nu käppar i hjulen för flera börsnoterade bolag. Minst ett 70-tal beräknas inte kunna lämna in sina delårsrapporter till ursprunglig deadline vilket kan sätta ytterligare press på Hongkong-börsen.

Omikron har drabbat Hongkong i stor utsträckning.

Omikron har drabbat Hongkong i stor utsträckning.

Foto: Kin Cheung/AP/TT

Ekonomi2022-03-27 10:05

Nu på torsdag är egentligen slutdatum för bolagen att lämna in sina nyckeltal inför den kommande rapportsäsongen. 73 bolag uppges dock enligt nyhetsbyrån Bloomberg inte vara i stånd till detta, bland dessa krisdrabbade fastighetsjätten China Evergrande Group liksom det något mindre fastighetsbolaget Kaisa.

Detta efter att omikronvarianten av coronaviruset drabbat Hongkong de senaste månaderna i extremt stor omfattning och även om smittotalen nu gradvis sjunker har smittspridningen fått stor påverkan på ett av Asiens största och viktigaste finanscentra.

För de bolag som inte kan lämna in sin rapport i tid finns ett tillfälligt fönster fram till och med den 30 april för att undvika ett handelsstopp av aktien – något man absolut inte vill vara med om.

Förra året var det ett 50-tal bolag som drabbades av just det ödet och när väl handeln i till exempel kapitalförvaltningsföretaget China Huarong Asset Management startade i gång nio månader senare rasade aktien med 50 procent.

Hongkong-börsen har samtidigt haft extremt volatila veckor bakom sig med först ett kraftigt ras för främst teknikrelaterade aktier och Hang Seng-index var den 14 mars nere på den lägsta nivån sedan finanskrisen 2008. Därefter har det dock skett en tydlig återhämtning i takt med att kinesiska myndigheter utlovat ekonomiska stimulanser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!