Apoteas vd: Chans för kunder att äga bolaget

När nätapoteket Apotea kliver in på börsen vill bolaget att kunder även ska bli aktieägare. Intresset för aktien är stort. Men först på tur att köpa står storägare och anställda.

Apoteas vd och grundare Pär Svärdson vid deras jätteanläggning i Morgongåva. Arkivbild.

Apoteas vd och grundare Pär Svärdson vid deras jätteanläggning i Morgongåva. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi2024-12-01 13:41

Spekulationerna har pågått under flera års tid. På fredag blir det verklighet när Apotea kliver in på Stockholmsbörsen.

Enligt grundaren Pär Svärdson är det trots ekonomisk oro och marknadssvängningar rätt tid för Apotea:

– Jag tror inte att det är bra att göra det när marknaden är på topp. Det blir inte bra för befintliga ägare utan man ska gå in på en "lagom marknad", det är bäst för såväl nya som gamla ägare, säger han till TT.

Bland investerarna finns tunga namn som H&M-familjen Perssons investeringsbolag Ramsbury Invest. Förhoppningen från Svärdsons sida är att också småsparare ska lockas att gå in i ett bolag man faktiskt har en relation till.

– Du kan gå från att vara kund till att bli aktieägare eller det motsatta. Genom att beställa varor från oss kan du bilda en egen uppfattning om bolaget. Det är svårare om man till exempel tänker köpa aktier i ett verkstadsbolag, säger han.

Stort intresse

Frågan är dock hur många eller rättare sagt hur få aktier som hamnar hos småspararna? Det tog bara 90 minuter innan noteringen hade övertecknats vilket är en tydlig indikation på intresset. Drygt hälften av de 32,4 miljoner aktierna är också reserverade för sex storinvesterare som Ramsbury.

Återstående aktier ska sedan fördelas, den som är beredd att teckna aktier för minst 1,2 miljoner kronor räknas som institutionell investerare och har företräde. Anställda hos Apotea prioriteras dessutom och har förtur till aktier för drygt 30 000 kronor.

Dubblera försäljningen

I prospektet säljs noteringen in utifrån att bolaget har 40 procents marknadsandel och avser att dubblera sin försäljning inom fem år. Redan nu är det dock extrema mängder varor som fraktas ut från lagret utanför Uppsala, så stort att det skulle kunna rymma 1 000 bussar.

– Nu under Black week är det över 80 000 ordrar per dag som vi skickar ut och de innehåller totalt 400 000 varor, säger Svärdson.

Till skillnad från många andra e-handelsbolag, till exempel inom mode- och klädbranschen, lider inte heller Apotea av utmaningen med returer. Enligt Pär Svärdson är det en ytterst liten del, 0,5 procent, av varorna som returneras.

Några planer på att öppna fysiska butiker finns dock inte enligt vd:n:

– Jag tror att det innebär ganska många problem att ha fysiska apotek. Det är inte så att folk från till exempel Uppsala skulle åka till den butiken i stället.

Fakta: Apoteas notering

Nätapoteket Apotea börsnoteras nu på fredag.

Teckningskursen är satt till 58 kronor per aktie, vilket innebär ett totalt börsvärde på drygt 6 miljarder kronor.

Bolaget grundades i samband med omregleringen av apoteksbranschen i Sverige efter att man tagit över majoriteten i dåvarande Familjeapoteket. Lanseringen skedde hösten 2012.

Bolaget är numera Sveriges största nätapotek med en marknadsandel på runt 9 procent för den totala apoteksmarknaden. Inom online ligger marknadsandelen på drygt 40 procent.

Företaget har omkring 3 miljoner kunder och har ett sortiment på över 52 000 artiklar.

Företaget har samtidigt varit i blåsväder vid flera tillfällen efter rapporter om arbetsmiljöproblem vid lagret i Morgongåva utanför Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!