Moms på körkortsutbildning bör tas bort

25 januari 2012 09:11

EKONOMI. Att ta körkort i dag kan kosta upp mot 15 000 kronor om man inte har möjligheten att övningsköra med en förälder eller vän. Att antalet körkortstagande har minskat med 20 procentenheter på bara 20 år bland unga mellan 18 till 24 år väcker en varnande klocka hos oss i Muf Uppsala län.

Ett körkort betyder frihet för många. Friheten att kunna färdas de sträckor som varken bussar eller tåg kan erbjuda. Vi tycker inte att staten då ska stå i vägen för ungas möjligheter. Möjligheten att kunna ta sig till sin skola utan att behöva flytta och möjligheten att kunna ta sig till sitt arbete när tågen står stilla.
Det är på tok för dyrt att ta körkort i dag. Om nu alla dessa moment i körkortsutbildningen behövs måste vi hitta ett sätt att minska kostnaderna och vårt förslag är att ta bort, alternativt sänka, momsen som i dag ligger på 25 procent. Skulle momsen tas bort skulle den enskilde individen kunna spara runt 3 000 kronor. En kostnad som betyder mer för den enskilda personen än för staten.

Vi vet hur det är att vara ung i dag och att en billigare körkortsutbildning skulle öppna många dörrar. Utbildningar som förbereder unga inför arbetslivet ska inte vara momsbeskattade. Därför föreslår vi att momsen på körkort tas bort.

Klara Hovstadius
ledamot Moderatskolungdom, Uppsala län
Alba Volo Wiklund
ordförande Moderatskolungdom i Uppsala län

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!