Markbyte kan rädda Seminarieparken

Uppsala kommun borde köpa eller byta till sig Seminarieparken och därmed rädda den, anser Alexander Hallberg.

14 oktober 2011 16:52

Parken som jag blickar ut över varje dag från min lägenhet kommer snart att försvinna om inte politikerna stoppar NCC från att totalförstöra parken genom att bygga sexvåningshus där. NCC har fått den fruktansvärda idén att bygga upp bostadsrätter i parken. Ett stort problem är att NCC faktiskt äger parken. De flesta i min bostadsförening och föreningarna bredvid har sagt nej till bygglovet. Det har till och med blivit så stort så att kommunens politiker har blivit inblandade i byggplanerna och då vet man ju inte vad som kan hända!
Hur kan man ens komma på tanken att förstöra en historisk park som har funnits i 100 år?

Många människor brukar vara i parken dagligen både på sommaren och vintern. Det kan vara barn från musikskolan och deras familjer som har picknick eller hundägare som släpper sina hundar lösa. På vintern åker folk skidor. Förra året valde NCC skamligt nog att inte sköta om parken alls. De klippte inte gräset. Och i år har de inte brytt sig alls om att förvalta vår fina park. Då det inte så konstigt att folk inte kan vara där lika mycket som tidigare.
Hur kan kommunen ens fundera på att låta exploatera en så historisk värdefull miljö? De har beslutat om en lag mot dubbdäck på Kungsgatan för att det ska bli lite mer miljövänligt, men de kanske går med på att totalförstöra en historisk och viktig park? Tänker politikerna över huvud taget på oss framtida väljare?
Visst, planerna är väl inte bara negativa om man ser det från den synvinkeln att det finns personer som behöver en lägenhet i Uppsala, men man borde kunna bygga lägenheter lite längre bort där det inte spelar så stor roll och där ingen historisk miljö blir förstörd.

Det har kommit upp andra förslag om parken, om inte NCC totalförstör den, vill säga. Den finns omkring 50 förslag till förbättringar: nya lampor, en lekpark, staket som tas bort (något som visar att det är tillåtet att komma in) och mycket mer.
Det var mycket snack om att våra kommunala politiker skulle göra något åt saken efter valet. När kommer någon vettig politiker som tar tag i det hela innan det är för sent? Skönt nog har vissa personer och partier i vår stad valt att stå upp mot de politiker som driver på frågan om en totalförstörelse av parken. I området runt om kring finns redan massor av lägenheter och parken skulle kunna vara av typ ”Hyde Park” där man kan söka lite rekreation, lugn och ro, kanske en gångstig runt hela området, en lekpark. NCC har ju också hyrt ut seminariet till kommunens musikklasserna. De barnen borde väl också vara värda att få tillgång till parken.

Det vi talar om är att ett girigt byggbolag försöker exploatera en kulturskatt för egen vinning. Låt dem bygga sina hus på annan plats!
Men det viktigaste av allt är att det är en fin park och vi pratar om dess överlevnad. Det finns inte många parker i Uppsala. Man kan ju lika gärna såga ned alla träd i Stadsskogen och bygga upp hus där, eller göra samma sak med Stadsträdgården, plana ned allt och smälla upp stora hus. Det vore exakt lika fel som att bygga upp ett hus i Seminareparken.
Jag tror att en lösning är att man kulturmärker parken, och att kommunen köper parken och börjar sköta den (för det gör ju av förklarliga skäl inte NCC), eller så kanske kommunen kan komma på en annan lösning, byta mark mot mark?
Jag vet inte om man kan göra det i dagens samhälle, men det skulle vara en bra lösning.

Alexander Hallberg
18 år, Uppsala

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!