En vit jul för barnens skull

22 december 2011 19:04

JULFIRANDE. Om snön ligger kvar över julen eller inte kan vi inte styra över. Att däremot skapa en lugnt och mjuk stämning för våra barn under juldagarna är lättare att bidra till.
Årets alla högtider är tyvärr tyngda av traditionen att dricka alkohol, mer eller mindre. När mammas kramar plötsligt känns annorlunda, när mosters skämt blir omöjliga att förstå eller när farfar går vingligt står inte längre julen för en trygg gemenskap.

Det är fenomen som många av oss tyvärr inte ser som särskilt allvarliga, utan hör till ”normalt berusningsdrickande”. Det som i statistiken inte ens räknas som problem. Men barn ser det inte på samma sätt, utan många känner otrygghet när de inte känner igen de vuxna.
Ungefär 385 000 barn växer upp i Sverige med föräldrar som har ett riskfyllt drickande. Då kan problemen eskalera till rent hotfullt stämning. Just under en högtid som jul är våra barn ofta knutna till sina familjer och det är svårare än andra dagar att gå över till en kompis för att få lugnt och ro när föräldrarna blir osams.

Vi behöver hjälpas åt att vända den här traditionen. De av oss som inte har några som helst problem med den egna alkoholkonsumtionen kan enkelt, genom att avstå alkohol över julen, visa att fokus över julen kan ligga på välbehövlig vila och umgänge med våra nära. Att omskapa jultraditionen från snaps och stark glögg till trygghet för alla skulle vara den bästa julklappen vi kan ge våra barn.

Elin Lundgren
riksdagsledamot (S) och ambassadör för IOGT-NTO-rörelsens projekt Vit Jul

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!