När vi möter väljarna inför valet är det åter arbetslinjen som är vårt viktigaste vallöfte. Trots global lågkonjunktur har vi nått goda resultat så väl nationellt som lokalt, men mer behöver göras.
Under mandatperioden 2006–2010 väntas sysselsättningen i Sverige ha stigit med 100 000 personer trots finanskrisens djupa och negativa konsekvenser. Tack vare en ansvarsfull ekonomisk politik har Sverige de starkaste offentliga finanserna i hela EU.
Jobbskatteavdrag har hållit konsumtionen uppe och gjort det mer lönsamt att arbeta.
Alliansen i Uppsala kommun anpassade budgeten till minskade skatteintäkter tidigt. Därför har inga stora nedskärningar behövts. Ansvarsfulla politiska beslut som omsatts i praktiken av kunniga och engagerade medarbetare har lett till en god utveckling av verksamheterna och av ekonomin. Vi tar ansvar för en ekonomisk utveckling som inte övervältrar kostnader på kommande generationer.
För att få den bästa möjliga verksamheten erbjuder vi Uppsalas näringsliv att konkurrera med de kommunala utförarna. Servicetagarna som får större frihet att välja vad som passar just dem är vinnarna. Samtidigt skapas många nya arbetstillfällen hos andra arbetsgivare än kommunen.
Antalet sysselsatta i Uppsala har ökat trots lågkonjunkturen och arbetslösheten bland Uppsalaborna är lägre än 2006. Då rådde högkonjunktur men med Socialdemokraterna vid makten. Särskilt glädjande är ökningen av sysselsättningen bland unga arbetssökande.
För att det skall kunna bli fler jobb i kommunen krävs en positiv hållning gentemot företag som vill starta verksamhet. Tillsammans med näringslivets organisationer och Uppsalaföretag har vi tagit fram ett program för bättre näringslivsklimat. Förverkligandet av de tjugo punkterna har redan kommit långt. Vi har på fyra år klättrat från den sämsta tredjedelen till närheten av den bästa tredjedelen i Svenskt Näringslivs rankning av företagsvänliga kommuner.
I Kairos Futures rankning kommer Uppsala på åttonde plats bland Sveriges framtidskommuner. Faktorer som enligt forskning och historiska samband visat sig ha stor betydelse för kommuners förmåga att få företag att utvecklas och växa har vägts samman.
Nu arbetar vi vidare för att minska utanförskapet och satsar ytterligare medel för ännu fler arbetsmarknadsinsatser i Uppsala, bland annat till fler praktikplatser för unga.
Alliansen har byggt broar till arbetsmarknaden och förbättrat socialförsäkringarna för att minska utanförskapet. Människor får hjälp och stöd att delta i arbetsmarknaden utifrån sin egen förmåga. Behovet av en reform av sjukförsäkringssystemet var känd även av den förra socialdemokratiska regeringen som tillsatte en utredning som kom fram till just de slutsatserna som Alliansen genomför. Förut lyftes endast oförmågan fram och gjordes livslång. 140 personer om dagen förtidspensionerades.
I det nya sjukförsäkringssystemet prövas arbetsförmågan och man har nått framgång. I Uppsala län är 75 procent av dem som omförsäkrades vid årsskiftet på väg tillbaka till arbetsgemenskapen.
Utbildningsinsatser har en nära koppling till arbetsmarknaden. För den som inte har fullständiga betyg är risken att bli arbetslös större. Därför är satsningar på både teoretisk utbildning och yrkesutbildning en viktig del av arbetslinjen. I Uppsala utvecklar vi skolan så att alla skall kunna lämna grundskolan med behörighet till gymnasiet. Under vår tid har elevernas kunskaper förbättrats, men vi kan inte acceptera att elevernas skolresultat fortfarande har en nära koppling till föräldrarnas utbildningsbakgrund eller att några inte får rätt förutsättningar att klara skolan.
Vi söker förnyat förtroende för att vidareutveckla arbetslinjen. Den står mot vänsterpartiernas bidragslinje. Utan arbetslinjen försämras välfärden. Därför är Alliansen med Moderaterna det alternativ som bäst representerar och levererar välfärd till Uppsalaborna.
Gunnar Hedberg
kommunalråd (M)
Cecilia Forss
kommunalråd (M)
UNT 20/8 2010