(V) efter debatten: "Är chockad"

Det blev mycket fokus på sexuella trakasserier när den årliga kommunala debatten anordnades på Fyrisskolan under onsdagen. Men det var inte alla elever som var nöjda med politikernas svar.

Foto: Albin Wiman

Uppsala2017-10-25 16:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att den kommunala debatten på Fyrisskolan, som arrangerades en vecka efter att hashtaggen #Metoo slog ner som en bomb i sociala medier, skulle handla mycket om sexuella trakasserier förvånade nog varken publiken eller politikerna uppe på aulans scen när den drog igång på onsdagsmorgonen. Men att en så stor del av den avsatta tiden skulle gå åt till ämnet var något som förvånade åtminstone Ilona Szatmari Waldau (V) som kommenterade debatten efteråt.

– Jag är lite chockad över att jag var tvungen att prata så mycket trakasserier och samtycke och att det fanns så många killar i publiken som inte tog till sig att det är den som begår ett övergrepp som gör fel och inte den som blir utsatt. Jag hade inte tänkt att jag skulle behöva koncentrera mig så mycket på den frågan. Jag är samtidigt jätteglad att det blev den frågan som vi pratade om eftersom den är så viktig, säger Ilona Szatmari Waldau.

Det var framför allt i en av deldebatterna som ett antal av de cirka 250 närvarande eleverna uttryckte sitt missnöje i samband med att Ilona Szatmari Waldau från scenen berättade att det inte var kvinnor utan män som var problemet när det kommer till sexuella trakasserier. När eleverna själva fick ställa sina frågor till politikerna kom det också att handla mycket om #Metoo-kampanjen och vad som är mäns och vad som är kvinnors ansvar.

– Jag pratade med några killar efteråt som satt och skrattade och buade lite under debatten. De sade själva att de inte hade tänkt på det här ämnet så mycket tidigare men att de gör det nu. Även om de satt och skrattade och så vidare hade de fått sig en tankeställare. Det känns väldigt bra, säger Mohamad Hassan (L).

Eleven Johanna Axelssons helhetsintryck av debatten var att politikerna inte i tillräckligt stor utsträckning svarade på de frågor som ställdes.

– Man fick inte svar på vad som egentligen ska göras för att till exempel förhindra sexuella trakasserier. Alla var överens om att det inte är bra och att man borde motverka det, men ingen hade idéer kring hur man skulle gå tillväga.

Hennes vän Moa Bergman håller med om att svaren från politikerna inte uppnådde förväntningarna:

– Jag tycker att frågorna om sexuella trakasserier och frågan om utvisningar till Afghanistan var de viktigaste i dag, men trots att till exempel Simon Alm från SD fick en fråga kring om han kunde utveckla hur han ställde sig till utvisningarna gjorde han inte det. Det tycker jag är dåligt.

Under onsdagsförmiddagen debatterades också frågor som berörde bostadsbyggande, skolor, Studenternas IP och infrastruktur.