Svik inte eleverna

Grunden för bra skolresultat är höga förväntningar på elevens förmåga, skriver Cecilia Forss.

Tidiga insatser. Elever får inte tillåtas hamna på efterkälken, skriver Cecilia Forss.

Tidiga insatser. Elever får inte tillåtas hamna på efterkälken, skriver Cecilia Forss.

Foto: Pär Fredin

Uppsala2014-02-02 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

OECD:s PISA-ansvarigs analys av den svenska skolan visade att Sverige har bland de högsta kostnaderna per elev och jämförelsevis små klasser, men att dessa faktorer har liten betydelse för resultaten. OECD ger två råd som man anser har stor betydelse - höj lärarnas löner och erbjud karriärmöjligheter samt öka förväntningarna på elevernas prestationer.

Även vi moderater anser att grunden för framgång är att ha höga förväntningar på elevernas förmåga.

Så fort vi hamnar i resonemang kring eventuell lägre sannolikhet att klara godkända betyg sviker vi någon elev.

Därför har vi i Uppsala slopat alla jämförelser med Skolverkets beräkningar av förväntningar utifrån socioekonomiska faktorer. Vi förväntar oss att skolorna arbetar så att alla elever klarar godkända betyg. Lärarna måste förvänta sig att alla elever skall klara målen.

För oss i Nya moderaterna är det självklart att varje barn får en bra start i livet. Skolan har avgörande betydelse. Tyvärr är det fortfarande så att många elever har svårt att förstå vad de läser. Det gör att kunskaperna främst inom matematik och naturvetenskap blir för låga. Genom att sätta fokus på skolans huvuduppdrag, att förmedla kunskap, vill vi att det som har stöd i forskning och beprövad erfarenhet skall prioriteras i skolorna. Det är engagerade och skickliga lärare som gör skillnad. Utan dem fungerar inte skolan.

Vi genomför tre åtgärder för att fler elever ska få en bra start i livet.

1. Varje elev ska bli sedd

Tidiga insatser är avgörande. Redan i lågstadiet måste elever som behöver extra stöd och hjälp få det.

Elever som hamnar på efterkälken får svårare att ta igen det för varje år som går. Kunskapsgapet ökar då. Lika viktigt är att rätt stöd ges och här har skolorna ett stort utvecklingsarbete framför sig. Med hårt arbete och tålamod vet vi att alla kan lyckas i skolan. Det är avgörande för den enskilde individens utveckling resten av livet. Vi tänker inte lämna någon utanför.

Inte bara lågpresterande elever behöver bli sedda. Vi har infört ett särskilt stöd för särbegåvade elever så att de får utveckla sina förmågor. Det finns också många elever som vill ha fler utmaningar än läroplanen kan erbjuda. Även de skall ha möjlighet utveckla sin potential optimalt till exempel genom samarbete med universiteten.

2. Mer tid mellan lärare och elev

Lärare skall vara lärare. Deras huvudsakliga uppgift måste alltid vara att planera och genomföra undervisning och att följa upp elevernas kunskapsutveckling. Nya moderaterna vill utöka elevernas lärarledda undervisningstid. I Uppsala pågår ett arbete att minska lärarnas administrativa uppgifter.

3. Vi höjer lärarnas löner

Vi vill stärka läraryrkets status. I många fall är en duktig lärare det enda som kan motivera en studietrött eller oengagerad elev att fortsätta intressera sig för skolarbetet. All vedertagen nationell och internationell forskning konfirmerar att läraren är skolans viktigaste resurs.

OECD:s analys visar samma sak. Lärarens förmåga att intressera och engagera eleverna är den enskilt allra viktigaste framgångsfaktorn.

En duktig lärare som lägger ned kraft och energi på att varje elev ska lyckas måste få belöning för sitt hårda arbete. Därför har vi i Uppsala beslutat att lärarnas löner skall öka. Vi tänker systematiskt fortsätta att prioritera lärarnas löner så att de får betalt i nivå med det viktiga och ovärderliga arbete som de utför.

Förutom att vi förstärkt kunskapsresultaten i Uppsalas skolor, höjt lärarnas löner samt inrättat karriär- och lektorstjänster har vi antagit en plan för att rusta Uppsalas pedagogiska lokaler.

De kommande åren kommer Uppsalas pedagogiska lokaler att byggas ut och moderniseras för nära fyra miljarder kronor. Det är en historisk satsning.

Läs mer om