Sveriges anseende raserat

Enligt Climate Action Network har Sverige rasat i grenen klimatpolitik från tionde till artonde plats på ett år. Sverige ligger länder som efter Indien, Kina och Sydafrika, skriver Jakop Dalunde.

Foto: Scanpix

Uppsala2010-08-09 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I förra veckan skulle Centerpartiet privatisera det statliga företaget Vattenfall. I dagarna vill man i stället sälja en del av de kolkraftverk som tidigare köpts upp i Tyskland och Polen. Samma Centerparti vars ansvariga ministrar under fyra år gett klartecken till Vattenfalls massiva investeringar i kolkraft och kärnkraft.

Vattenfall släpper i dag ut mer koldi­oxid än hela Sverige. Det inte så konstigt att Centerpartiet nu försöker skyla över misslyckan­det med utspel om privatisering och försäljning.

Vi gröna menar att Centerpartiet haft fel under de gångna fyra åren och att de fortfarande har fel. Vattenfall kan med rätt styrning leda utvecklingen mot ett mer hållbart energisystem.

Med stora investeringar i förnybar energi­ skulle Vattenfall kunna skapa tiotusentals nya gröna jobb. Vattenfall ska vara bäst i klassen och en förebild för andra, inte som nu klassens värsting. Men då krävs tydliga direktiv från regeringen om vad som gäller: Inget mer kol. Ingen mer kärnkraft. Enbart satsningar på förnybar energi samt forskning och utveckling. Det är bra för klimatet och det ger fler jobb. Vid en rödgrön valseger kommer också delar av Vattenfalls vinst att investeras i en riskkapitalfond som ska ge gröna småföretag möjligheten att växa. Detta är en enorm möjlighet, för klimatet och för svenska företag.

Att stoppa Vattenfalls aggressiva investeringsstrategi är en viktig valfråga. Vattenfall har under 2000-talet utvecklats till en av Europas ledande miljöbovar.

Men företagets törst efter tysk kol tycks inte ha något stopp. Investeringarna i fossil­energi väntas öka kraftigt de kommande åren, samtidigt som vindkraft och andra förnybara energislag endast står för en bråkdel av Vattenfalls totala elproduktion.

Sverige håller på att tappa sitt anseende som ledande klimatnation globalt. Det är inte vi som säger det här utan det globala nätverket Climate Action Network, som samlar över 500 oberoende miljörörelser från hela världen.

CAN gör varje år en rankning över alla länders klimatagerande inom en rad olika kategorier. När det gäller totalrankningen ligger Sverige fortfarande högt, eftersom våra utsläpp är relativt låga.

Men när det gäller aktuell klimatpolitik, den kategori som den nuvarande regeringen är ansvarig för, har Sverige rasat från 10:e till 18:e plats på bara ett år. Sverige ligger nu inte bara efter länder som Tyskland, Norge och Storbritannien utan också efter utvecklingsländer som Indien, Kina och Sydafrika.

Poängen för Sveriges inhemska klimatpolitik har i rankningen fallit från 77,3 till 65,5 och poängen för Sveriges internationella klimatpolitik har fallit från 67,6 till 56,8. I båda fallen är raset dramatiskt. Huvudorsaken till detta är Sveriges medansvar för fiaskot i Köpenhamn och negativa agerande i skogsfrågan, men självklart påverkar också Vattenfalls agerande synen på Sverige i klimatfrågan.

Centerpartiet har haft snart fyra år på sig att stoppa Vattenfall. Om det är klimatengagemanget som sviker eller att man helt enkelt inte klarat att styra energijätten låter vi vara osagt. Men resultatet är en katastrof.

Vi gröna är inte rädda för att ta strid för de idéer vi tror på. Vi är fast beslutna att driva en politik för att modernisera Sveriges energisystem och ta ett ledarskap för att ställa om energisystemen i hela världen. En sådan politik skapar dessutom nya och hållbara gröna jobb. Alternativet är en global klimatkatastrof.

För att förändra Vattenfall, minska klimatpåverkan och återställa Sveriges anseende i globala klimatfrågor ska återupprättas krävs ett grönt parti i regeringen.

Jakop Dalunde
språkrör Grön Ungdom
UNT 9/8 2010