Stoppa Livsmedelsverkets överförmynderi

Livsmedelsverkets förslag att helt förbjuda mjölkbönder att sälja eller ge bort opastöriserad mjölk är en orimlig och onödig inskränkning av mjölkböndernas och deras potentiella kunders rättigheter. Det skriver Per Åsling, Sara Sjödal och Markus Berglund.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2013-11-02 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter alla skandaler kring matfusk har allt fler insett värdet i att kunna handla mat av hög kvalitet utan onödiga tillsatser. Detta intresse visar sig bland annat i ökad efterfrågan på närproducerad mat. Att kunna handla direkt från gårdarna som odlat maten eller producerat mjölken och köttet är för konsumenten inte bara en fråga om att köpa livsmedel av högsta kvalitet, utan också ett sätt att verkligen stötta den lokala lantbrukaren som håller ängs- och hagmarker öppna.

Detta är en utveckling som vi i Centerpartiet tycker är mycket positiv och som vi arbetar för att stärka i vår satsning "Matlandet Sverige". Vi vill att konsumenterna ska ha möjlighet att välja svenska råvaror, och driver frågan om att allt kött ska ursprungsmärkas.

Rakt motsatt effekt ger Livsmedelsverkets förslag att helt förbjuda mjölkbönder att sälja eller ge bort opastöriserad mjölk i liten skala från sin egen gård. Det är en orimlig och onödig inskränkning av mjölkböndernas och deras potentiella kunders rättigheter.

Gårdsförsäljning som börjar i liten skala kan så småningom leda till arbetstillfällen på landsbygden. Gårdsförsäljning ger också oss konsumenter makt att välja att handla mjölken av den lantbrukare som vi anser gör det bästa jobbet för en hållbar livsmedelsförsörjning.

I genomsnitt har en person per år insjuknat i bakterier som tros komma från opastöriserad mjölk, enligt statistik från de senaste 20 åren. En per år i genomsnitt.

Det finns restriktioner kring andra livsmedel som syftar till att hålla nere konsumtionen, exempelvis fisk från Östersjön och mögelost som man bör undvika när man är gravid. Men de är tillåtna att saluföras i butik till vem som helst, i obegränsad mängd och utan upplysningar eller varningstexter på produkterna. Detsamma gäller rått kött från andra länder än Sverige där salmonellasmitta är helt normalt, till skillnad från Sverige som har en salmonellafri livsmedelsproduktion.

Är det någon som på allvar har funderat på att använda utländska ägg och sedan låta barnen smaka på sockerkakssmeten? Nej, just det. Orsaken är just att vi litar till konsumenternas eget omdöme att själv kunna avgöra vad som är vettigt. Detta borde också gälla vid försäljning av opastöriserad mjölk.

Oroar man sig för risken att bli matförgiftad finns det mycket större faror. I Sverige drabbas cirka en halv miljon människor av matförgiftning varje år, enligt Livsmedelsverket. Och det vill alltså Livsmedelsverket minska med i snitt ett (1!) fall per år, genom detta förbud? Är det rimligt?

Därför är vårt förslag i stället att Livsmedelsverket ska ta fram riktlinjer och upplysning kring hur opastöriserad mjölk ska hanteras av konsument för att undvika de små smittoriskerna som ändå finns.

Bönder ska få chansen att sälja sin mjölk utan mellanhänder till de konsumenter som värdesätter denna konsumentmakt. Svenska lantbrukare har de tuffaste kraven i världen som de uppfyller redan i dag vad det gäller djuromsorg, kvalitetskrav och miljöhänsyn. Detta ger svenska livsmedel mervärden som det är dags att även konsumenterna får ta del av, utan Livsmedelsverkets överförmynderi.

Per Åsling
riksdagsledamot (C)
Sara Sjödal
agronom, kretsordförande (C) i Tierps kommun
Markus Berglund
bloggare och mjölkdrickare (C)
UNT 2/11 2013

Läs mer om