Sprutbyte ingen lösning

Uppsala ska inte bedriva en politik som gör fler till missbrukare. Vi måste hålla fast vid vårt motstånd mot sprutbyte, skriver Stig Rådahl och Martin Wisell.

Uppsala2011-10-10 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK. En statlig utredning har undersökt omhändertagandet av personer med missbruksproblem. Nämnden för vuxna med funktionshinder (VFN) har skickat in ett remissvar för kommunens räkning. I huvudsak råder enighet mellan de olika partierna om de viktigaste synpunkterna från nämnden.

I frågan kring sprutbyte för narkomaner fanns emellertid delade uppfattningar. M, KD och V ville säga nej till införande av sprutbyte. FP, C, S och MP stödde en annan linje (UNT 2/10) där Uppsala kommun välkomnar förslaget att ta bort kravet att varje enskild kommun måste samtycka till att landstinget inför sprutbytesverksamhet inom kommunen. Något som skulle underlätta införandet av sprutbyte.

Trots att sprutbytesverksamhet pågått på försök i Sverige sedan 1980-talet har positiva effekter av detta inte påvisats. Den narkotikarelaterade dödligheten de senaste 20 åren har varit större i Skåne, där sprutbyte tillämpas, än i Uppsala och Västra Götalands län. I Uppsalas nuvarande modell finns erfarenhet av att effektivt lyckas med att förebygga smittspridning samtidigt som nyrekrytering av narkomaner begränsas. Detta genom att kommun, landsting och polis samarbetar för att ge dem som missbrukar stöd och hjälp. Vi tror på denna metod och önskar att fler följde Uppsalas exempel.

Uppsala kommunfullmäktige beslutade år 2007 att säga nej till införande av sprutbyte. Den gången stöddes beslutet av M, FP, C, V och KD. S och MP reserverade sig då, men delade ändå i stort kommunstyrelsens slutsats att det inte fanns anledning att införa ett sprutbytesprogram i Uppsala och att det i så fall skulle kräva utvecklade vårdprogram.

Vi oroar oss nu över att Uppsala kommun, om utredningsförslaget går igenom, kommer att få en nyrekrytering av missbrukare med ökat mänskligt lidande som följd.

Stig Rådahl

ordförande (M) nämnden för vuxna med funktionshinder

Martin Wisell

1:e vice ordförande (KD) nämnden för vuxna med funktionshinder

UNT 10/10 2011

Läs mer om