Sluta jaga Lemne

Det saknas belägg för att Carola Lemne har åsidosatt universitetet, skriver fyra studentkårsrepresentanter.

Häxjakt. Anklagelserna mot Carola Lemne (bilden) är allvarliga men diffusa, skriver artikelförfattarna.

Häxjakt. Anklagelserna mot Carola Lemne (bilden) är allvarliga men diffusa, skriver artikelförfattarna.

Foto: Annika af Klercker

Uppsala2015-10-06 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som engagerade i Uppsala studentkår och företrädare för studenterna är vi oroade hur debatten har gått kring Uppsala universitets ordförande, Carola Lemne. Lemne är vd för Svenskt näringsliv parallellt med sitt uppdrag för universitetet.

Trots att det saknas belägg för att Lemne har åsidosatt universitetet, väljer Uppsala studentkårs vice ordförande och forskare vid universitet att kritisera Lemnes dubbla roller (UNT 22/9).

Sedan dess har även företrädare för fackförbundet ST (UNT 25/9) och Uppsala studentkårs ordförande (Ergo 29/9) instämt i kritiken. Nu har det även blivit en fråga för regeringen att ta ställning till, efter att en skrivelse inkommit från anställda på universitetet till utbildningsdepartementet (UNT 29/9).

Anklagelserna mot Lemne är väldigt allvarliga, men också väldigt diffusa. Självfallet finns det alltid en teoretisk risk för jäv när ordföranden har dubbla roller.

Det är dock inte ovanligt att en ordförande för ett universitet har flera roller samtidigt. Exempelvis är Luleå tekniska universitets ordförande Eva Nordmark även ordförande för TCO medan lejonparten av styrelsen på Stockholms universitet är verksamma inom näringslivet. Rimligtvis finns samma risk för intressekonflikter där. Det är svårt att se hur Lemnes dubbla roller skiljer sig från de fallen.

Vi tror inte att det alltid är optimalt att ha politiskt tillsatta styrelseordföranden som i dagsläget. Däremot anser vi att det är viktigt att skilja på Lemnes lämplighet som ordförande, och Svenskt näringsliv som aktör.

Det finns ingenting som tyder på att Lemne har främjat Svenskt näringslivs intressen i sin roll som ordförande för universitetet.

Kritiken som finns mot henne verkar handla mer om hur Svenskt näringslivs verksamhet uppfattas än om hur hon sköter sitt uppdrag.

Indicier och olika typer av påståenden om ”guilt by association” skulle aldrig accepteras som belägg i en akademisk uppsats. Det är därför obegripligt att sådana påståenden sprids av olika student- och forskarrepresentanter. Sådan ryktesspridning borde omedelbart upphöra.

Eftersom det inte finns någon egentlig intressekonflikt, utan enbart indicier om en sådan, riskerar kårens anseende att skadas.

Det är inte kårens uppgift att kommentera ryktesspridning om personer i universitetets ledning.

I dagsläget förbereder redan flera studentföreningar ansökningar om att lämna Uppsala studentkår för att bilda egna kårer. Vi är rädda för att oseriösa utspel riskerar att ytterligare driva på den utvecklingen. Uppsala studentkår har ett ansvar i första hand mot Uppsalas studenter, och om kåren uppfattas som oseriös försämrar det också kårens förutsättningar för att påverka universitetet och andra aktörer. Diskussionen om Lemnes dubbla roller riskerar att skada Lemnes såväl som kårens anseende och förtroende.

I skrivande stund finns en internetkampanj mot Lemne, i form av en Facebook-sida och en hemsida, uppstartad av S-studenter i Uppsala.

Vi hoppas att Uppsala studentkår och andra representanter för forskare och studenter avhåller sig från att haka på dreven i sociala medier och tar avstånd från alla typer av smutskastning.

Så länge det inte finns några belägg för att Lemne har misskött sitt uppdrag måste framför allt kåren förhålla sig neutral. De pågående kampanjerna har tydliga politiska förtecken, och kårens egen stadga sätter höga krav på partipolitisk opartiskhet. Vi anser att det innebär att kåren är bunden att förhålla sig opartisk även här.

Därför hoppas vi att denna häxjakt kan få ett slut och att Uppsala studentkår och de övriga studentkårerna vid Uppsala universitet är beredda att sluta upp bakom Lemne.

Så länge det inte finns något konkret stöd för att Lemne har åsidosatt universitetet eller studenternas intressen, finns inget skäl för att kräva hennes avgång. Debatten om Lemnes olika uppdrag har förts på ett drevliknande sätt, och det är i såväl studenternas som universitetets intresse att diskussionen hädanefter förs på saklig grund.

Fredrik Hultman, ledamot i Akademiska senaten och ordförande ­Allians för kåren

Jonathan Arvidsson, tf partiombud i kårfullmäktige, Allians för kåren

Erik Tullberg, ordförande i Uppsala studentkårs Tidningsutskott, Uppsala universitet studenter

Axel Burman, ledamot i kårfullmäktige, Uppsala universitets studenter

Universitet

Läs mer om